INFO BIRO

Svet na dohvat ruke u Dubaiju: Najfascinantniji paviljoni na sajmu Expo 2020

Milioni ljudi širom planete od 1. oktobra moći će u Dubaiju da uživaju u atrakcijama vezanim za inovacije, tehnologiju, ali i istoriju i arhitekturu čak 192 zemlje sveta

Svet na dohvat ruke imaće posetioci od 1. oktobra, kada se otvara sajam Expo 2020 u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) sa čak 192 zemlje učesnice. Expo 2020 - Dubai, čija je tema "Povezivanje umova, stvaranje budućnosti", prva je svetska izložba koja će biti održana u regionu Bliskog istoka, Afrike i Južne Azije (MEASA), a dočekaće milione posetilaca na šestomesečnu proslavu kreativnosti, inovacija, ljudskog progresa i kulture.

Ovaj veliki događaj posetioci željno iščekuju, a portal Time Out Abu Dhabi predstavio je neke od najfasinantnijih paviljona koje će svi koji dođu, moći da vide tokom nekoliko meseci trajanja sajma.

Belgija

Belgijski paviljon je sigurno opravdao svoju reputaciju moćnika evropske pokretljivosti. Sa izložbom koja će se prostirati na 500 kvadratnih metara, ova zemlja posetiocima nudi uvid u belgijske inovacije, ali i belgijske poslastice, a paviljon će sigurno biti jedan od najposećenijih za vreme trajanja sajma. Ova država predstaviće i "Green Arch" (zelenu arhitekturu), koncept kojim se rešenja za moderne probleme zasnivaju na prirodi.

Kuba 

Rumba, "vintage" automobili, senzacionalne plaže, samo su neki od simbola egzotične Kube. Ukoliko pođete kubanskim paviljonom, na Expo 2020, moći ćete da isprobate "moktejl" verziju slatkog pića od nane, dok učite o istoriji svetske prestonice šećerne trske. Kada se osvežite i dobro upoznate kubansku istoriju, naučićete i da plešete čuveni ples "ča-ča-ča" i doživite pravo južnoameričko iskustvo.

Jamajka 

Brodski kontejneri zauzimaju glavno mesto u paviljonu spontane ulične zabave na Jamajci. Šetajte okolo, pa ćete se suočiti licem u lice sa nekim od najvećih sportista u zemlji dok učite njihove priče i uživate u bogatoj umetnosti i istoriji zemlje, a istovremeno degustirate pravu jamajčansku kafu. U muzičkom studiju možete slušati neke od najvećih umetnika s Karipskih ostrva - uključujući Boba Marlija. 

Luksemburg 

Jedan od vizuelno najprivlačnijih paviljona Expoa, luksemburški prostor dizajniran je da odražava njihove ideje o otvorenosti, poprimajući oblik Mobiusove trake, beskonačne forme. U okviru izložbe, ukoliko niste raspoloženi da se spustite niz stepenice, to možete da uradite na toboganu koji vas šalje pravo u prizemlje paviljona. U stvari, to je jedini paviljon koji nudi ovu briljantnu alternativu hodanju niz stepenice.

Monako 

Nauka je nešto što svaki paviljon obuhvata na ovaj ili onaj način, a ova mala zemlja iskoristila je kaleidoskop za istraživanje bogate istorije monačke umetnosti, kulture i inovacija. Da biste saznali više o prirodnoj strani stvari, možete da posetite deo paviljona pod nazivom "Vrt mogućnosti" (Garden of Opportunities) i uronite u sunčanu klimu ove zemlje.

Sejšeli 

Na izložbi Sejšela možete da isprobate potragu za blagom koja ima za cilj da da pokaže kako Sejšelska ostrva treba ceniti, a povezuje se sa temom očuvanja u ostatku paviljona. Dok ste u lovu, možete da naučite ponešto o određenim projektima koji su pokrenuti za poboljšanje morskog života na Sejšelima i ceniti rad lokalnog stanovništva u odeljenju lokalnih zanata.

Tanzanija 

Možete da krenuti na životno putovanje put Tanzanije, a da čak i ne morate da se ukrcate na let, i to zahvaljujući neverovatnom paviljonu ove zemlje koji možete da posetite na Expou. Na virtuelnom safariju možete da vidite neke od najneuhvatljivijih životinja u Tanzaniji ili iz ptičje perspektive pređite preko tanzanijskih polja. Samo u ovom paviljonu možete da vidite kako slon pije vodu i odmah posle toga šetate ulicama prestonice.

Srbija na Expo 2020

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, koja je i generalna komesarka Srbije za Expo 2020, posetila je paviljon naše zemlje na ovom sajmu i izjavila da je svetska izložba u Dubaiju dobra prilika da se Srbija predstavi potencijalnim partnerima iz celog sveta, a pogotovo sa Bliskog istoka.

Prema njenim rečima, zbog toga je doneta odluka da se za potrebe nastupa naše zemlje izgradi moderan paviljon od gotovo 2.000 kvadratnih metara.

Ona je poručila da će se Srbija nastupom na svetskoj izložbi predstaviti kao inovativna i kreativna zemlja koja podstiče trajni i održivi progres, preneo je sajt Vlade Srbije.

- Istovremeno, ponosni smo na činjenicu da Srbija pruža značajnu podršku razvoju inovativne privrede i ekonomije znanja UAE, kao i mnogih drugih zemalja, kroz prisustvo velikog broja svojih visokokvalifikovanih stručnjaka, pre svega u domenima IT, medicine, inženjerstva, kreativnih industrija i visokog obrazovanja - dodala je ona.

Svetska izložba je jedinstvena prilika za sve zemlje, pa i za Srbiju, da svetu predstave svoje tehnološke i industrijske inovacije i dostignuća, privredne i poslovne prilike, kao i turističke potencijale, objasnila je ministarka. Prema njenim rečima, glavni cilj nastupa Srbije na prvoj globalnoj manifestaciji nakon izbijanja pandemije usmeren je na kreiranje i razvijanje biznis mreže za našu poslovnu zajednicu, podsticanje razvoja trgovine i turizma, privlačenje stranih investicija i kreiranje pozitivnog imidža moderne i inovativne države.

Paviljon omiljene svetske grikalice

Expo 2020 će imati još jednu veliku atrakciju - paviljon posvećen jednoj od omiljenih grickalica na svetu - čipsu. 

Reč je o takozvanom "Plus" paviljonu koji su, u saradnji, kreirali Lay's i Pepsi. To će biti svakako najukusniji deo ovog svetskog sajma koji će, kako se očekuje, tokom trajanja posetiti 25 miliona ljudi, gde će se kreirati pozitivne promene kroz svaku mrvicu čipsa i svaki gutljaj soka. 

Čips kompanije Lay’s pružiće posetiocima uvid u svet čipsa izvan kesice.

NAŠ BIRO

Foto: Printskrin/Youtube/Expo 2020