INFO BIRO

Stiže šeik, stižu pare: Nove investicije u BiH

Katarski šeik Tamim, jedan od najbogatijih monarha na svijetu, dolazi u Bosnu.

Šeik Tamim bin Hamad el-Tani

                

U Predsjedništvu BiH u toku su pripreme za posjetu šeika Tamima bin Hamada el-Tanija, emira države Katar, koji dolazi 29. januara u dvodnevnu posjetu BiH, piše avaz.ba.

Bit će ovo prva posjeta šeika Tamima Bosni i Hercegovini otkako je 2013. godine došao na čelo jedne od najbogatijih zemalja na svijetu, kada ga je otac Hamad bin Halifa el-Tani, dotadašnji emir, imenovao svojim nasljednikom. Njegovo lično bogatstvo procjenjuje se na više od sedam milijardi dolara i on spada među najbogatije monarhe na svijetu.

Zvaničnici BiH imaju velika očekivanja od posjete katarskog emira, u čijoj će se pratnji naći i članovi njegove vlade, te institucija zaduženih za investicije i ekonomski razvoj. Očekuje se da će tokom posjete delegacije Katara BiH biti potpisano nekoliko sporazuma, koji će uz ranije potpisane doprinijeti još boljoj saradnji dvije zemlje.

Do posjete katarskog emira dolazi nakon što je u oktobru prošle godine u Dohi boravio Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, koji se tada i sastao sa suverenom Katara, te drugim katarskim zvaničnicima i predstavnicima privrednih asocijacija.

- To je vrlo značajna posjeta. Očekujem da će tokom te posjete biti riječi i o konkretnim projektima, jer je Katar izrazio jasnu spremnost da bude ovdje prisutan i pomogne BiH u narednom periodu – kazao je Crnadak.

           

Šeik Hamad bin Halifa el-Tani i šeika Moza bint Naser el-Misned: Roditelji aktuelnog katarskog emira posjetili BiH 2010. godine

            

BiH s Katarom već ima zaključene bilateralne sporazume iz oblasti ekonomije, poput Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i Sporazuma o zaštiti i promociji investicija, a ova prijateljska zemlja učestvovala je u realizaciji brojnih projekata u BiH. Krajem prošle godine najavljeno je da će Katar formirati Fond prijateljstva iz kog će se direktno poticati mala i srednja preduzeća u BiH, s posebnim naglaskom na mlade. Posebna su očekivanja od katarskih privrednika kojima će, kako saznajemo, biti ponuđene mogućnosti da ulažu u sektor energetike, šumarstva, poljoprivrede i turizma u BiH.  Očekuje se i da bi moglo biti konkretnijih razgovora o uvođenju direktne avionske linije na relaciji Sarajevo - Doha.

Katar je jedna od privredno najrazvijenijih i najbogatijih zemalja svijeta, a njena privreda temelji se na nafti i zemnom plinu, koji čine većinu izvoza i više od polovine bruto društvenog proizvoda. Šeik Hamad bin Halifa el-Tani, otac emira Tamima, dok je bio emir Katara, 2010. godine posjetio je sa suprugom BiH.

                     

BIRO

             


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.                


Preporučene priče:

Arapska Džeki Kenedi: Pametna, moćna i prelepa (FOTO)

Kako do dozvole u Emiratima

Prkosna, mistična i prelepa - Bosna u 20 slika (FOTO)