INFO BIRO

​STIGLA NOVA NOVČANICA OD 500 AED: Simboli u slavu istorije

Centralna banka UAE plasirala je plavu monetu od polimera u isto vreme kad UAE obeležavaju 52. Dan državnosti

Foto: Pixabay

U skladu sa mudrom vizijom rukovodstva i oličenjem globalne vodeće uloge Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u održivoj budućnosti, Centralna banka UAE (CBUAE) najavila je izdavanje nove novčanice od 500 AED.

Nova novčanica izrađena je od polimera, a dizajn obuhvata put UAE ka održivosti, njegov pionirski pristup razvoju, njegovu globalnu ulogu i stalnu posvećenost unapređenju održivih rešenja.

Pored toga, nova novčanica od 500 AED naglašava održivi razvoj UAE, uključujući kulturne i turističke znamenitosti i jedinstvene modele održivosti. Prednja strana uključuje prikaz paviljona u Dubai Ekspo Sitiju, svedočanstvo posvećenosti UAE održivoj budućnosti ukorenjenoj u principima koje je postavio pokojni šeik Zajed bin Sultan Al Nahjan.

Na poleđini monete nalaze se Muzej budućnosti u Dubaiju, kao i Burdž Kalifa , najviša zgrada na svetu izgrađena ljudskom rukom.

Nova novčanica od 500 AED je dva puta izdržljivija od tradicionalne, a materijal od kog je izrađena se u potpunosti može reciklirati, što značajno smanjuje uticaj na životnu sredinu.

Estetske karakteristike novčanice uključuju niz pažljivo odabranih nijansi plave boje. Takođe, upotrebljena je tehnologija višebojnih sigurnosnih čipova, a UAE je prva zemlja na Bliskom istoku koja je koristila najveću traku folije ove vrste na novčanicama. Za borbu protiv falsifikovanja, ove tehnologije su ranije bile korišćene u novoj verziji novčanice od 1.000 AED, prvoj u Evropi, regionu Bliskog istoka i Afrike.

Ostajući posvećena inkluzivnosti, Centralna banka UAE uključila je istaknute simbole na Brajevom pismu kako bi se pomoglo slepim i slabovidim osobama u prepoznavanju novčanice i utvrđivanju njene vrednosti.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.
Naš BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

UAE SLAVE 52. ROĐENDAN: Bogat program za Dan državnosti

Online vodič: Kako da iznesete više od 60.000AED iz zemlje?

Emirati: Uslovi pod kojima stanodavac može da poveća rentu