INFO BIRO

SRPSKI PROIZVODI VREDNIJI OD ZLATA: DOMAĆI DŽEMOVI I SOKOVI NA SAJMU GULF FOOD U DUBAIJU

Ovo je prvi sajam koji se održava uživo u 2021. godini i od početka pandemije korona virusa, uz prisustvo predstavnika kompanija koji izlažu, uz poštovanje svih mera zaštite

Gulf food, jedna od najvećih i najznačajnijih specijalizovanih izložbi prehrambene industrije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i regionu Zaliva, počeo je danas i trajaće do 25. februara u Dubaiju, a na sajmu nastupa i 11 kompanija iz Srbije. Njihov nastup organizuju Razvojna agencija Srbije (RAS) i Privredna komora Srbije (PKS).

Ovo je prvi sajam koji se održava uživo u 2021. godini i od početka pandemije korona virusa, uz prisustvo predstavnika kompanija koji izlažu, uz poštovanje svih mera zaštite.

Proizvodni i izvozni potencijal predstavljaju firme: Master Fruits Beograd, PIK Bečej, Fabrika dečije hrane Dobanovci, Mambiko agrar Beograd, Cold Pressok, Beograd, Natura Gusto Paraćin, ITN Beograd, MIRAX AGRAR Beograd, Jafa Crvenka, BMN Malinas, Požega i Mlekara Šabac. Posetioci sajma Gulf food, potencijalni poslovni partneri, uvoznici i distributeri imaju priliku da se upoznaju sa širokim asortimanom srpskih proizvoda počev od smrznutog, sušenog i konzerviranog voća i povrća, butera, mleka od koštičavog voća, granola, proizvoda od ekstrudiranog pirinča i humusa. 

Tako će srpski proizvodi od domaćih jabuka, zatim našeg crvenog zlata - maline, ali i ukusni džemovi bez dodatog šećera i voćni preliva biti dostupni posetiocima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i narednih dana.

Gosti sajma mogu da probaju i srpske mlečne proizvode, hladno ceđene sokove, buter i mleko sa našeg podneblja. Biće predstavljena i ukusna dečija hrana.

Srpski proizvodi predstavljaju se u jednoj od glavnih hala, Trade Centre Arena, rezervisanoj za Nacionalne paviljone.

- Ujedinjeni Arapski Emirati uvoze više od 80 odsto prehrambenih proizvoda od čega 50 odsto ponovo izvoze u zemlje Zaliva i istočnu Afriku i ulazak na ovo tržište predstavlja dugoročno obezbeđivanje poslovanja svim proizvođačima hrane i pića iz sveta, pa samim tim i veliku šansu za srpske kompanije. Važno je napomenuti da proizvođačima koji žele da izvoze na tržište UAE posedovanje Halal sertifikata daje dodatu vrednost proizvodu. Halal sertifikat obavezan kod proizvoda animalnog porekla kao što su mleko i mlečni proizvodi i meso - objasnila je Zorana Delić iz Privredne komore Srbije.

Posetioci sajma su kupci, predstavnici maloprodajnih lanaca i uvoznici najviše sa Srednjeg istoka, zatim iz Azije i  Afrike, dok ih je nešto manje iz Evrope i Amerike.

Ove godine registrovano je 2.845 izlagača iz 85 zemalja sveta, a osim Srbije, na nacionalnim štandovima predstaviće se i Italija, Francuska, Belgija, Nemačka, Rusija, Austrija, Španija, Holandija, Turska, Tunis, Saudijska Arabija, SAD, Indija, Egipat, Japan.

Posebne mere zaštite od epidemije biće sprovođene tokom sajma, a koje podrazumevaju obavezno nošenje maski, dezinfekcija ruku, držanje distance od 2m, vazduh u halama se menja osam puta u toku sat vremena, propisano pravilo jedna osoba na 4 m2, svaki uzorak za degustaciju mora biti posebno upakovan, poslovni razgovori dozvoljeni su 1 na 1, na svakom štandu biće postavljena zaštitna stakla kao dodatna sigurnost prilikom poslovnih razgovora između izlagača i poslovnih partnera.

Gulf food se prostire na 100.000m², godišnje ga poseti preko 95.000 posetilaca iz oko 100 zemalja, održava se 26 godina, a Srbija se, sa izlagačima, predstavlja četvrti put.

NAŠ BIRO