INFO BIRO

Srbija u strahu: Poplave opet prete!

Velika količina padavina i crveni meteo-alarm kod mnogih izazvali strah od novih bujica. Tamnava poplavila oranice. Kritično kod Koceljeve i Šapca.

Najavljene velike količine kiše i snega i crveni alarm meteorologa podigao je na noge sve one koji su na svojim leđima izneli muku prošlogodišnjih majskih poplava. Obilne padavine u Srbiji dovele su u četvrtak do manjih izlivanja vodotokova kod Koceljeve i Šapca, u Topoli je proglašena vanredna situacija, na Zapadnoj Moravi je na snazi vanredna odbrana od poplava. Najkritičnije je na području Koceljeve i Kamenice, gde se izlila Kozarska reka koja je poplavila poljoprivredno zemljište, pišu "Novosti".

Zbog snega koji od utorka pada u Zlatiborskom okrugu bez struje je 7.300, u Prijepolju 600, a u Priboju 2.500 domaćinstava.

Ipak, oči Srbije uperene su ka Obrenovčanima, kojima i sa najmanjom kišom, u bujicama naviru sećanja na kobni maj prošle godine. Iako se Tamnava i Kolubara još nisu nakostrešile na grad, a nadležni uveravju da nema razloga za paniku, Obrenovčani tvrde da su ovog puta spremni za najgore. Već su napravili zalihe flaširane vode, rančevi sa ličnim dokumentima i osnovnom garderobom su u pripravnosti, a razmatraju se i eventualna sigurna utočišta za decu.

Glavne gradske ulice u Obrenovcu su prazne. Dežura se na prozorima, ispred televizora. Iako nadležni tvrde da se stanje prati iz časa u čas i da nema mesta panici, građani sa zebnjom čekaju informaciju više. Kažu, ovog puta ona mora biti na vreme saopštena.

Opširnije pročitajte OVDE


Loše vremenske prilike zahvatile su čitav region. Građani Sarajeva bore se sa velikim količinama snega koji je otežao život - veliki broj domaćinstava ostao je bez struje i vode, gradski prevoz funkcioniše s velikim poteškoćama, a meteorolozi očekuju prestanak padavina tek za četiri dana. Pogledajte kako izgleda danas Sarajevo pod snegom - fotografije su preuzete sa Fejsbuk stranice Antena Sarajevo.


BIRO