INFO BIRO

Senzacionalno otkriće: NASA pronašla Zemlju 2! (VIDEO)

Američka agencija za istraživanje svemira pronašla je planetu koja je najsličnija Zemlji.

Kepler 452B mogla bi da bude planeta na kojoj će u budućnosti živeti ljudi! Kako je saopšteno na velikoj telekonferenciji koju je organizovala NASA, Kepler 452B ima 60 odsto veći prečnik i udaljen je 1.400 svetlosnih godina od Zemlje. Nalazi se u sazvežđu Labud,  oko svoje zvezde se okrene za 385 dana, i na svojoj površini moguće je da ima vodu, aktivne vulkane i fotosintetične biljke. Otkrivena je teleskopom Kepler, koji u Zemljinoj orbiti traga za egzoplanetama i nebeskim telima na kojima je moguće živeti.

- Planeta koju smo otkrili stara je šest milijardi godina i prima deset odsto više energije od svoje zvezde nego Zemlja od Sunca - rekao je Džon Dženkins, čelni čovek za analizu podataka u Nasinom istraživačkom centru „Ejms“.

- Kada bismo uspeli da dođemo do nje, čovek, biljke i životinje sa Zemlje mogli bi prilično lako da se aklimatizuju zbog slične pozicije, rotacije oko zvezde i umerenih uslova. Mi nećemo otići tamo, ali naši unuci možda hoće - istakao je Džef Koflin, stručnjak zadužen za teleskop Kepler na SETI programu.

Na Zemlji je, kako je naučno dokazano, postoji čak osam miliona oblika života. Kakva je situacija na novoj planeti koju je otkrila NASA, nije poznato. Ipak, za sada ne postoje čvrsti dokazi života na Kepleru 452B. Da bi tako nešto bilo otkriveno i potvrđeno (ili demantovano), potrebna su opsežna istraživanja, napredna tehnologija i instrumenti koji bi se nalazili u orbiti nove planete. Ali, ono što predstavlja epohalno otkriće je upravo činjenica da je u galaksiji pronađena planeta na kojoj ima vode, zbog čega su joj naučnici već dali ime "Zemlja 2".

Da li vi verujete da postoji život na drugim planetama? Da li smo sami u svemiru? Podelite mišljenje kroz komentare!

BIRO

Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Naš Biro vam menja život: Uvek ima nade!

Spremajte kofere: Odmor u domovini

Top 11 neverovatnih činjenica o Dubaiju