INFO BIRO

SELITE SE U DUBAI: STVARI KOJE TREBA DA ZNATE PRE NO ŠTO ZAPOČNETE ŽIVOT TAMO

- Uvek pitaj i nemoj da podrazumevaš. Koristi glavu, više nego jezik - jedan je od saveta Srba koji godinama žive u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Svaki početak, makar on bio u drugom gradu u vašoj zemlji, po sebi je izazovan, težak, pun nedoumica i strahova koje nosite sa sobom kada se upuštate u nešto novo. 

Novi početak još je izazovniji ako svoj život planirate da preselite na lokaciju 4.000 kilometara udaljenu od vašeg mesta rođenja. Nedoumice pri tako velikom koraku neminovne su, a ljudi sa Balkana koji žive u Dubaiju, gradu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, podelili su na društvenoj mreži Fejsbuk, u grupi Serbs Dubai UAE savete koji će vam služiti, one stvari koje biste voleli da znate pre no što se otisnete na život u ovoj metropoli.

- Dolazim u Dubai za dve nedelje, po prvi put u svom životu, da bih radila kao konobar u hotelu. Ako vam nije teško, napišite mi neke stvari i savete koje biste vi voleli da je vama neko rekao kada ste odlazili - zamolila je u Fejsbuk grupi jedna Milica, a potom su se komentari nizali jedni za drugim.

- Daj sebi šansu da se snađeš. Trebaće ti bar 6 meseci da shvatiš pravila igre. Budi diplomata. Posle godinu dana ćeš videti kako sve to izgleda. Za one koji su vredni, radni i spremni na odricanja, učenje i razvoj.... uvek ima mesta. Uvek pitaj i nemoj da podrazumevaš. Koristi glavu, više nego jezik. Jako je sve specifično - napisao je jedan od članova grupe.

Drugi je dao savet koji se odnosi na trenutnu epidemiološku situaciju.

- Čuvaj se metroa i shared smeštaja, pogotovo motelskih. Koliko vidim po firmi i kod partnera, većina pokupi kovid na jedan od ta dva načina. 

Bilo je i onih koji su mišljenja da je najbolji savet u tim okolnostima, kada iz Srbije dolazite u Dubai po prvi put, da slušate sebe.

- Najbolji savet koji možeš da dobiješ je da slušaš sebe i slediš svoje instinkte jer ti najbolje znaš kakva je tvoja situacija i zbog čega dolaziš ovde. Neki će ti reći da to nije posao za tebe i da tražiš nešto drugo, neki će ipak reći da je to okej, ali na kraju ti si ta osoba koja donosi odluku jer smo svi različiti i dolazimo iz različitih krajeva i različitih smo finansija. Za nekog je na primer 2.000 AED novac koji je i te kako potreban, a sa druge strane, postoje osobe koje toliko troše dnevno. Nemoj da puniš glavu raznim savetima, jer prvo moraš da iskusiš na svojoj koži kakav je život ovde da bi doneo pravu odluku. Što se tiče života i rada u hotelu, dosta toga će ti biti na prvi pogled čudno zbog raznih pravila i procedura, ali na kraju ćeš shvatiti da sve to ima smisla jer je usko povezano sa zakonom, ili sa internacionalnim standardima. Srećno! - posavetovao je Marko.

A bilo je i onih koji su ohrabrivali.

- Svaki početak je težak gde god otišla, ali ako imaš makar okvirno neki plan u glavi, nešto što tebe lično gura, nećeš se pokajati. I da odlučiš da se vratiš u Srbiju, promenu ćeš videti samo u novootvorenim kafićima, buticima itd. Zato samo napred.

- Samo nemoj davati otkaz pre no što proveriš pravne posledice - najviše vredi za prvi posao u UAE pod ugovorom na određeno!

- Prvo kad stigneš, smesti se lepo, nauči sve o hotelu u kome radiš, upoznaj se sa timom sa kojim ćeš raditi, i na početku nauči da koristiš metro, nemoj nositi pun kofer odeće jer imaš tamo odličnih i jeftinih stvari. Ponesi hemije, nek' ti služi dok ne primiš prvu platu - posavetovao je Ivan, a njegov komentar nadovezala se Olivera. 

- Jedino što bi ti moglo biti od pomoći je: ne nosi garderobu odavde, jer na poslu imaš uniformu, a ostalo ćeš sve kupiti. Sve drugo - videćeš sama i biće ti super! Sve ćeš vrlo brzo pohvatati, bez brige - poručuju Srbi iz Dubaija.

NAŠ BIRO

Foto: Pixabay.com