INFO BIRO

​SAUDIJSKA ARABIJA: Više od 100 miliona turista u 2023.

Kraljevina ide stopama Ujedinjenih Arapskih Emirata, u nameri da diverzifikuje ekonomiju koja se oslanja na naftu

Broj turista u Saudijskoj Arabiji porastao je na više od 100 miliona prošle godine, rekao je visoki saudijski zvaničnik, dok zemlja nastoji da postane globalna turistička destinacija.

Saudijski ministar turizma Ahmed Al Katib rekao je na investicionom forumu u Rijadu da je turistički sektor kraljevine prošle godine ispunio cilj od 100 miliona turista, uključujući 77 miliona lokalnih posetilaca i 27 miliona dolazaka turista.

On je citirao strategiju koju je zacrtao saudijski prestolonaslednik princ Muhamed bin Salman koja predviđa 150 miliona turista u zemlji do 2030. godine, uključujući 80 miliona domaćih turista i 70 miliona stranih dolazaka.

Cilj je i da Saudijska Arabija dospe na listu 10 najvećih svetskih turističkih atrakcija.

Država se obavezala na obuku više od 100.000 mladića i devojaka godišnje, uključujući 15.000 obučenih na najboljim svetskim institutima za rad u turizmu - rekao je Al Katib.

On je dodao da je Fond za razvoj turizma, osnovan 2020. godine, finansirao više od 50 projekata sa oko 35 milijardi rijala.

Poslednjih godina, kraljevstvo je uvelo niz objekata dizajniranih da privuku više stranih turista u zemlju kao deo ambiciozne razvojne šeme osmišljene da diverzifikuje ekonomiju koja se oslanja na naftu. Oni uključuju izdavanje turističkih viza po dolasku ili putem interneta za građane više nacionalnosti. Zabavni turizam je nedavno napravio korake u Saudijskoj Arabiji sa raznolikim kalendarom.

Ministar Al Katib je prošlog meseca rekao da je njegovo ministarstvo potpisalo više sporazuma za uvođenje velikih hotela u kraljevstvo kako bi se poboljšali ugostiteljski objekti.

Naš BIRO

Foto: Pexels.com/Gun Tfk


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.