INFO BIRO

Sarajevo kao inspiracija: Motivi olimpijskog grada na nakitu

Da vam Sarajevo, ako ste u njemu rođeni, određuje cijeli život, svjedoči priča i 31-godišnjeg arhitekte Tarika Musakadića.

Tarik Musadakić odrastao je u sarajevskoj zlatarskoj porodici, kao jedno od četvero djece. Svoj obrazovni putpotražio je u nauci, a ne zanatu. No, osam godina nakon završenog studija arhitekture, sudbina se poigrala i spojila tradiciju i porodično nasljeđe sa Tarikovom strukom i novim dobom. Tako ovaj mladi Sarajlija danas lično skicira i dizajnira nakit nadahnut Sarajevom, nakit koji je brendirao pod imenom "Samusa".

Godinama je radio kao dio tima velikih projektanskih projekata, na konkursnim radovima sarađivao sa istaknutim arhitektom, kojeg zovu i graditeljem Sarajeva Ivanom Štrausom, a onda je upravo arhitektura poslužila kao inspiracija za izradu nakita. Iz njegove male radionice danas izlaze prstenovi, naušnice, narukvice i privjesci sa motivima historijskih objekata: Vijećnice, Begove džamije, Sahat kule, Kozije ćuprije, Sebilja, Baščaršije, stećaka, turbeta, bosanskog ćilima...

  

  

- Ideja se rodila potpuno spontano. Kako mi sestra studira grafički dizajn, pomagao sam joj u pripremi ispita i zajedno smo pravili skice, nacrte. Tako je jedan nacrt čestitke za prijatelje poslužio kao dizajn nakita. Izradio sam prsten i na nagovor prijatelja krenuo i u masovniju proizvodnju ... Sve dalje, nadam se, tek treba biti historija - kaže Musakadić za Radiosarajevo.ba.

  

  

Prve reakcije su vrlo pozitivne i mladom umjetniku svakako su dodatna snaga za dalje. U međuvremenu, Tarik je aplicirao i za program podsticaja za mlade u Općini Centar i nada se pozitivnom ishodu:

- Taj program je, zaista, fantastičan motivator, i rekao bih jedna vrsta finansijskog stimulansa za mlade ljude koji, nažalost, imaju sve manje nade i vjere u budućnost u BiH. Pogledajte primjer Kutche, novog concept storea u Sarajevu ... ideja realizovana upravo programom za podsticaj mladih. Dakle, vlastitim idejama se uistinu možemo i moramo nametnuti ovom vremenu i okruženju. Iskreno se nadam da će se prepoznati i autentičnost "Samusa" nakita, jer na moderan način baštini našu tradiciju, kulturu, a stare zanate u prvom redu, a sve to je dio turističke slike i ponude Sarajeva.

  

  

Prvi model njegovog nakita „Sarajevo ring“ kupila je Amira Medunjanin, bosanska Billie Holliday, koja uz ljubav prema muzici ima i istančan ukus za modne dodatke, te mu je činjenica da se upravo Amira okitila njegovim komadom nakita bila potvrda kvalitete onoga što radi. Osim Amire, u porodičnoj radnji Musakadića, gdje se danas mogu naći Tarikovi modeli arhitektonski dizajniranog nakita, nerijetko možete vidjeti i Dinu Merlina, Amru Silajdžić Džeko i mnoge druge javne ličnosti.

Mladi umjetnik i entuzijasta najavljuje da će kolekciju radova značajno proširiti i obogatiti novim modelima, jer, kako kaže, inspiracija se nalazi svuda oko nas. U dugogodišnjoj historiji i tradiciji pogotovo i to trebamo pametnoiskoristiti, brendirati i zaštiti kao nacionalno bogatstvo.

BIRO/Sarajevo.ba


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Savršeno: Pogled na Dubai sa vrha Burdž Kalife (360 VIDEO)

VIDEO: Najljepša prezentacija Bosne i Hercegovine u pustinji

BiH: Svjetska, a naša! (FOTO-GALERIJA)