INFO BIRO

Sa zalaskom sunca, danas počinje ramazan: Vernici poste od momenta pred zoru, pa sve do sumraka

Ramazan je mesec u kojem je počela objava Kurana, svete muslimanske knjige

Danas sa zalaskom sunca počinje mesec ramazanskog posta koji je obavezan za sve punoletne i zdrave muslimane.

Ramazanski post traje 30 dana i završava se ramazanskim bajramom. Ramazan je mesec u kojem je počela objava Kurana, svete muslimanske knjige, poslaniku Muhamedu a.s. pre više od 1.400 godina.

Tokom ovog meseca, vernici poste od momenta pred zoru, pa sve do sumraka. Tokom tog perioda se odriču jela, pića, pušenja i seksualnih odnosa. 

Post je jedan od pet stubova islama, zajedno sa muslimanskom objavom pripadnosti veri, dnevnim molitvama, dobročinstvom, te hodočašćem na hadž u Meku ako su zdravstveno i finansijski u mogućnosti.

U mnogim državama sa muslimanskom većinom skraćuje se radno vreme i mnogi restorani su zatvoreni tokom perioda posta.

Ramazan je deveti mesec islamskog kalendara. Muslimani, inače, poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara kraća je za deset dana od sunčeve godine, pa se tako Ramazan pomera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno, postio je Ramazan u svako godišnje doba i u svim mesecima i danima.

U skladu sa trenutnom situacijom, verski život tokom meseca Ramazana biće organizovan u skladu sa posebnim merama zbog pandemije, a one su različite od zemlje do zemlje.

Poglavari islamskih zajednica u zemljama regiona pozvali su vernike da se, zbog epidemije korona virusa, pridržavaju epidemioloških mera.

Na kraju ramazana, muslimani slave Ramazanski bajram - Eid al-Fitr što na arapskom znači „praznik okončanja posta“.

NAŠ BIRO