INFO BIRO

Revolucija u plaćanju: Pogledajte kako će uskoro izgledati kartice za bankomate! (VIDEO)

Kreditne kartice u narednih godinu dana doživeće najveći preobražaj u istoriji...

Kreditne kartice uskoro neće biti male i plastične, već će izgledati kao mini računari u vašem novčaniku. Ova tehnološka čuda zapravo bi smanjila sve veći broj krađa, ali bi i omogućila bezbednije plaćanje.

1. Uz pomoć ove kartice tačno ćete znati koliko vam je para ostalo na računu.

MasterCard je dizajnirao ovu karticu, koja u gornjem desnom uglu ima nešto što nalikuje mini kalkulatoru. Nova kartica neće biti deblja od ovih postojećih, a njena baterija trajaće sve dok je kartica u upotrebi.

2. Kartica će imati zaštitni sloj, koji će je štititi i vaša kartica neće moći da bude ukradena.

Radiće po principu otključavanja pomoću otiska vašeg prsta. Kada je budete koristili u bankomatu, kao i do sada, moraćete da unosite PIN kod. Ovaj tip kartice već je isproban u Norveškoj i Poljskoj.

3. Nikada više nećete morati da nosite posebne kartice kada putujete u inostranstvo.

Novi izum omogućiće vam da promenite valutu kojom želite da platite uz samo jedan stisak na prednjoj strani. Dakle, ako ste u Njujorku, dovoljno je da pritisnete znak dolara. Ovo će sigurno biti najkorisnije za ljude koji često putuju, naročito poslovno.

4. Više nećete morati da imate posebne kartice: za plaćanje, za kredit, za podizanje sa bankomata...

Ova kartica omogućava ljudima da im se svi računi nalaze na njoj. Korisnici će samo jednim klikom na dugme moći da je koriste u različite svrhe. Kada, npr. obavite kupovinu, kartica će se automatski resetovati sve dok ne budete odabrali nalog za sledeću transakciju.

5. Karticu neće moći da koristi niko osim vas.

Kartica će da krije deo vašeg računa od 16 cifara. Da biste prikazali svoj broj, moraćete da unesete kod u vidu slova od A do E. Ukoliko unesete pogrešan kod, kartica će se zaključati. Kada završite kupovinu, broj kartice će nestati sve dok ga ponovo ne otključate. Kada god budete kupovali preko računara biće vam potreban bezbednosni broj koji se nalazi na poleđini kartice, poznat kao CVC2 kod.

Dejli mejl/Dnevno.rs