INFO BIRO

Prvi rezultati uvođenja poreza na greh u Abu Dabiju

Da li bi isti recept i u ex-yu državama mogao da uspe?

Za nepune dve godine prodaja cigareta u emiratu Abu Dabi dramatično je smanjena zahvaljujući odluci Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) da uvede stoprocentni „porez na greh“ i duplira cene premijum brendova, ali i manje poznatih proizvođača duvanskih proizvoda.

Naime, u 2017. tržište duvana u prestonici UAE inkasiralo je 410 miliona AED, a u 2018. ta brojka je iznosila svega 62,6 miliona AED. Naprasnoj posvećnosti zdravom životu stanovnika Emirata prethodila je finansijska lekcija – dvostruko povećanje cene cigareta. Tako su reprezentativni brendovi podigli cene kutije sa 11 na 21 odnosno 22 AED, a oni manje poznati sa tri na šest AED.

  

  

„Porez na greh“ nije zaobišao ni proizvođače gaziranih i energetskih napitaka. Gazirana pića poskupela su za 50 odsto, a energetski napici oporezovani su kao i duvanski proizvodi i u oktobru 2017. dvostruko su poskupeli. Za sada nema podataka da li je prodaja gaziranih i energetskih napitaka opala kao što je to slučaj sa prodajom cigareta.

U UAE odavno najavljuju da će zabraniti konzumiranje cigareta na svim javnim mestima. Nacionalni komitet za kontrolu duvana u UAE sačinio je još 2016. godine predlog promene zakona, po kome je konzumiranje duvana trebalo da bude zabranjeno na svim javnim mestima, pa čak i tamo gde se sada pušačima „gleda kroz prste“ - u delovima restorana i hotela predviđenim za uživanje u nikotinu. Po tom predlogu zakona, predviđeno je konzumiranje cigareta isključivo u kućnom ambijentu.

Za sada, zakon nije promenjen, ali pušači ipak ne mogu da zapale cigaretu gde god požele. Za kršenje zabrane pušenja na javnim mestima u Emiratima, tamo gde ne postoji "pušačka zona", kazna je 500 AED.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Neočekivana odluka Rafaela Nadala (FOTO)

Lično iskustvo: Nostalgija u pustinjskoj oazi (FOTO)

Blago Egipta: Zavirite u najveću piramidu na svetu (VIDEO)