INFO BIRO

Posvećenost globalnom suzbijanju hronične neuhranjenosti kroz novo partnerstvo Ujedinjenih Emirata sa Ujedinjenim nacijama

Poverenički fond Ujedinjenih nacija posvećen suzbijanju hronične neuhranjenosti, zvanično je pokrenut juče na Generation Equality Forum. Saopštenje je objavljeno na virtuelnom događaju, čiji su domaćini bili Jean-Ives Le Drian, francuski ministar za Evropu i spoljne poslove i Reem bint Ibrahim Al Hashemi, državni ministar za međunarodnu saradnju.

Iako globalno pogađa 149 miliona dece, hroničnoj neuhranjenosti nedostaje opšta  pažnja i adekvatna ulaganja. Kroz inovativne finansije i partnerstva, UNITLIFE nastoji da smanji tu investicijsku prazninu za finansiranje hranljivih prehrambenih sistema i klimatski pametne poljoprivrede, istovremeno osnažujući i obrazujući žene.

UNITLIFE su kreirale UN Woman, UN-ov fond za razvoj kapitala (UNCDF), vlada Francuske, i Reaching the Last Mile, portfolio globalnih zdravstvenih programa vođenih zalaganjem Njegovog Visočanstva Šeika Mohameda bin Zaieda Al Nahian-a, Prestolonaslednika Abu-a Dabi i zamenik vrhovnog komandanta oružanih snaga UAE, koji je obezbedio 2,5 miliona američkih dolara sredstava.

Komentarišući najavu, Reem Ebrahim Al Hashimi je rekao, "Čast mi je da najavim našu podršku UNITLIFE-u i napor da zaštitim milione dece širom sveta koja su osetljiva na hroničnu neuhranjenost. Odražavajući decenijski fokus UAE na globalno zdravlje, Njegovo visočanstvo šeik Mohamed bin Zaid posvećen je stvaranju zdravije budućnosti, posebno u okviru najugroženijih zajednica na svetu"

Al Hashimi je nastavio: „Napori UNITLIFE-a u borbi protiv hronične neuhranjenosti uronjeni su u inovacije i održivost, ideologije koje UAE dele. Naš holistički pristup globalnom razvoju odražava razumevanje da čovečanstvo možemo podići samo ako prvo radimo na poboljšanju zdravstvenih sistema i njihovog kvaliteta . "
Svako peto dete ne jede ishranu koja zadovoljava njihove potrebe za hranljivim sastojcima tokom prvih 1.000 dana svog života. Kao rezultat, suočavaju se sa doživotnim posledicama koje utiču na njihov fizički rast, kognitivni razvoj i imuni sistem - problemi koji mogu uticati na čitav život deteta i predstaviti mu da napreduje u odrasloj dobi. Hronična neuhranjenost takođe je povezana sa približno 45 procenata smrti među decom mlađom od pet godina širom sveta.

Posledice hronične neuhranjenosti šire se i na pojedince i direktno doprinose nastavku ciklusa siromaštva u zajednicama - deca koja se dobro neguju imaju više od 30 procenata verovatnije da će izbeći siromaštvo.
Pandemija COVID-19 učinila je potrebu za borbom protiv hronične neuhranjenosti još akutnijom. Očekuje se da će poremećaji u hrani, zdravstvu i socijalnoj zaštiti dovesti do dodatnih 2,6 miliona hronično pothranjene dece do 2022. godine.

U uvodnoj reči Jean-Ives Le Drian rekao je, "Nedostupnost hrane i neuhranjenost i dalje su jedan od najvećih izazova našeg veka. Iako je postignut istorijski napredak, nažalost znamo da su i dalje nedovoljni i da se nikada ne uzimaju zdravo za gotovo."

„Kao što znate, Francuska preduzima odlučne mere da smanji ovu pošast usredsređujući značajan deo svojih napora na trudnice ili dojilje ili novorođenčad tokom ključnog perioda od 1000 dana oko rođenja deteta“, nastavio je Le Drian. "Stoga smo veoma ponosni što smo stalni član UNITLIFE-a, između ostalog i UN Women, koja je doprinela stvaranju ove inicijative uz podršku Fonda za razvoj UN-a. Takođe bih želeo da pozdravim podršku Ujedinjenih Arapa Kontinuirana podrška Emirata, vrlo odlučna podrška u razvoju ove inicijative “.

Od početka rada u februaru 2021. godine, UNITLIFE je sklopio nekoliko strateških partnerstava. Ono što je najvažnije, organizacija je sarađivala sa Ecobank Group, the Pan-African banking institution, i OnlyOne, francuskom fintech firmom, u kampanjama za podizanje svesti i prikupljanje sredstava.

UNITLIFE ima za cilj rešavanje hronične neuhranjenosti kroz holistički i multidisciplinarni pristup, istražujući inovativne mogućnosti finansiranja kojima se rešavaju praznine u globalnim zdravstvenim sistemima, uključujući ulaganje u održive poljoprivredne projekte, kao i programe koji osnažuju žene da se bave hroničnom neuhranjenošću u svojim porodicama i zajednicama .

Govoreći o ulozi UNITLIFE-a u osnaživanju žena, Al Hashimi je rekao, "UNITLIFE stavlja žene u središte rešenja - osnažujući ih da rastu i kupuju hranljive namirnice za svoje porodice i pružajući im veće šanse da kontinuirano poboljšavaju svoj život. Naša podrška za UNITLIFE je deo dugogodišnje posvećenosti UAE postizanju rodne ravnopravnosti i unapređenju uloge žena širom sveta “.

Virtuelni događaj održan je pre početka Generation Equality Forum, koji su vodile UN Women, a čiji su domaćini bile vlade Francuske i Meksika. Forum za generacijsku ravnopravnost je globalno okupljanje za rodnu ravnopravnost sa više aktera, sa ciljem da se ubrza napredak ka rodnoj ravnopravnosti u narednih pet godina.

Na virtuelnom događaju organizovan je panel na visokom nivou kome su  prisustvovali : Gerda Verburg (koordinator Pokreta za povećanje prehrane i pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija); Phumzile Mlambo-Ngcuka (izvršna direktorka, UN Women); Tala Ismail Al Ramahi (pomoćnik direktora, Kancelarija za strateška pitanja, Prestolonaslednički sud u Abu Dabiju); Ade Aieiemi (izvršni direktor i izvršni direktor Grupe Ecobank Group) i Preeti Sinha (izvršni sekretar, UNCDF).


IZVOR: Abasada Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji