INFO BIRO

Podgorički most ljubavi (FOTO)

Romantika na crnogorski način

            

Podgorica je nesumnjivo grad mostova. Stari, novi, betonski, željezni - svi oni spajaju obale rijeka Morače, Ribnice, Mareze, Cijevne i Zete. Ipak, izdvaja se jedan, onaj prvi i najstariji. Smješten je u srcu glavnog grada i vijekovima čuva trag historije. To je most na Sastavcima, u narodu poznat kao Hadži-pašin most, piše klix.ba.

Kameni most na rijeci Ribnici, na današnjim Skalinama, za koji se vjeruje da potiče još iz rimskog perioda, najstariji je u Podgorici. Prema dostupnim istorijskim podacima, ovaj most je jedan od rijetkih ostataka nekadašnjeg rimskog grada koji se nekada nalazio na ovom području.

               

               

Most je u prvoj polovini 18. vijeka obnovio Hadži-paša Osmanagić, pa je u narodu ovaj most poznat još i kao Hadži-pašin most. Pored mosta na Ribnici, on je sagradio i Sahat-kulu, simbol Stare Varoši.

Hadži-pašin most predstavlja spoj stare i moderne Podgorice. I dan-danas, Podgoričani koriste ovaj most kako bi sa Bulevara svetog Petra Cetinjskog što brže stigli u Staru Varoš.

                 

               

Hadži-pašin most poznat je i kao mjesto sastajanja mladih parova. Na njemu se ne mogu postaviti katanci i "zaključati ljubav", kao na visećem mostu na Morači, ali malo je podgoričkih parova, koji nisu prošli ovim mostom, najstarijim u Podgorici.

Most na Sastavcima je kameni svjedok minulog vremena i vrijedna ostavština.

               

              

Podgoričani, pored Sahat-kule, uskih ulica u Staroj Varoši, džamija iz vremena Osmanskog carstva, kao i pored Tabačkog mosta kojem prijeti rušenje, most na Sastavcima smatraju jednim od rijetkih i vrijednih ostataka minulog vremena

                      

               

A. Tanasković

             


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.  

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.         


Preporučene priče:

Foto-priča: 25 zanimljivosti o Crnoj Gori

Savršena prezentacija Beograda koja je oduševila svet

Produžite vizu bez odlaska iz Emirata