INFO BIRO

Počinje Kurban-bajram, praznik prinošenja žrtve

To je drugi najveći muslimanski praznik, posle Ramazanskog bajrama, kojim se obeležava kraj ramazana, meseca posta

Kurban-bajram ili Hadži-bajram islamski je praznik prinošenja žrtve koji uvek pada dva meseca i 10 dana posle ramazana. Kurban-bajram ove godine počinje sutra, 20. jula, i trajaće do 23. jula.

To je drugi najveći muslimanski praznik, posle Ramazanskog bajrama, kojim se obeležava kraj ramazana, meseca posta.

Muslimani prvog dana Kurban bajrama žrtvuju svoje najbolje životinje kao simbol spremnosti poslanika Ibrahima da žrtvuje svog sina zbog Boga. Bog se, prema učenju, umešao u poslednjem trenutku i umesto toga, dao Ibrahimu da žrtvuje ovna.

Očevi i majke bogato daruju svoju decu i najmlađu rodbinu, a žene pripremaju bogat ručak za goste. Muslimani Kurban bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz, posle čega sledi čestitanje. Zatim se posećuju mezarluci, te se potom vraćaju u svoje domove gde su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijatskog prava.

U narodu postoje razna verovanja da klanje kurbana otklanja bolesti, nesreće i druge nedaće u životu onog koji ga kolje i u životu njegove porodice. Običaj je da se od kurbana, koji se kolju za duše mrtvih, kako onih koji se kolju uoči Bajrama, tako i onih koji se kolju na Bajram, meso deli siromasima, kako bi što bolje osetili i proveli Bajram.

Sva četiri dana, koliko traje Kurban-bajram, muslimanima je zabranjeno da poste.

Posebni običaji koji su vezani isključivo za Kurban-bajram:

* Muslimani na putu od kuće do džamije na bajram-namaz uče, u sebi  i tiho, tekbire;

* Po povratku iz džamije s bajram-namaza kolju se kurbani i posle toga se kurbansko meso deli rodbini, komšijama i prijateljima, siromašnim. Kurbane dele najviše deca i običaj je da oni kojima se on udeli, daruju decu i daju im bajramluk u novcu; 

* Od kurbanskog mesa sprema se ručak kojem prisustvuju članovi uže porodice;

* U noći uoči Bajrama običaj je da se deca okupaju, a odrasli ujutru, pre odlaska u džamiju na bajram-namaz. Svi ukućani tih dana oblače najlepšu odeću i obuću koju imaju. Deci se često kupuje odeća i obuća pred bajrame;

* Neka da se pucalo iz lovačkih pušaka s kućnih prozora, i to mecima punjenim samo barutom, koji bi se za to posebno pripremali. I deci se davalo da "povuku" obarač dok bi otac, ili neko stariji, držao pušku;

* Deca čestitaju bajrame roditeljima ljubljenjem u desnu ruku. Roditelji uzvraćaju deci ljubljenjem u čelo i davanjem bajramluka, obavezno u novcu.

NAŠ BIRO

Foto: Pixabay.com

Povezane teme: Kurban-bajram islam praznik