INFO BIRO

​Plaža u Crnoj Gori na listi 100 najlepših na celom svetu

Panorama koju svi dobro poznajemo, makar sa starih razglednica iz nekadašnje Titove Jugoslavije

Lonely Planet objavio je knjigu u kojoj je predstavljeno 100 najlepših plaža na svetu. Među njima su i dve hrvatske plaže - Zlatni rat i Punta Rata, kao i čuveni Sveti Stefan u Crnoj Gori.

„Ovo je vrhunska kolekcija peska, kamena i mora koju svet može da ponudi“, navodi Lonely Planet u uvodniku knjige „100 najlepših plaža na planeti“.

Sveti Stefan, ponos Crnogorskog primorja, opisan je na jedinstven način, baš kao i plaža zahvaljujući kojoj je ovaj deo Crne Gore osvanuo na listi 100 najlepših plaža na svetu.

Utvrđeno ostrvsko naselje Sveti Stefan iz 15. veka (sada privatno luksuzno odmaralište) čini spektakularnu pozadinu ovog jadranskog bisera. Preko puta ostrva okruženog plavo-zelenim morem, netaknuta šljunkovita i peščana plaža prostire se dužinom malog, zakrivljenog kopnenog zaliva“, piše Lonely Planet.

Na listi su se našle i dve plaže koje se nalaze u Hrvatskoj. Jedna je Zlatni rat u Bolu na Braču, a druga Punta Rata u Breli na Makarskoj rivijeri.

Kako je Lonely Planet objavio u ranijim izdanjima, Zlatni rat je šljunkovita plaža koja se proteže u more stalno menjajući oblik pod uticajem vetrova, talasa i morskih strujanja. „Najfotografisanija plaža u Hrvatskoj nikada ne razočara. Pratite šetalište s mirisom borovine od primorskog Bola do ovog predivnog prostranstva finog, mekog šljunka, kojeg zapljuskuje plavo more. Njegov zadivljujući V-oblik se menja i pomera s plimama i strujama Jadranskog mora. Vetrovita istočna strana plaže je glavno mesto za surfere“, navodi se u Lonely Planetu.

Druga hrvatska plaža koja se našla na listi 100 najlepših plaža na planeti je Punta rata. Ova plaža smeštena je na rtu, prekrivena je mirisnom borovom šumom i palmama, a njen zaštitni znak je kamen po nazivu Brela, poznat i kao Šakan kamen.

Lonely planet izdvojio je i plaže na Bliskom istoku koje spadaju u 100 najlepših na svetu. To su Fuwairit Kite Beach, Al Shamal u Kataru, Mahmya Island, Giftun Islands, Red Sea Governate u Egiptu i Qalansiyah Beach, Qalansiyah, Socotra u Jemenu.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.