INFO BIRO

Otvoren 43. fest: Mileni Dravić "Beogradski pobednik"

Umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić uručio je slavnoj glumici nagradu za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

U svečanoj atmosferi i pod zvezdanim nebom sale Sava centra otvoren je 43. međunarodni filmski festival. Nakon što su počasne zvanice prošetale crvenim tepihom, bilo je vreme da Miloš Timotijević i Hristina Popović uvedu publiku u FEST.

Hor Viva Vox iznenadio je publiku kada je izronio iz mraka bine i izveo numeru "Feeling good" ispod svetlucavog zvezdanog neba postavljenog iznad njih. Usledio je kratak film koji nas je vratio u davnu ’71 godinu, a voditeljka Hristina Popović „prošetala se“ kroz publiku i „intervjuisala“ goste festivala - Denisa Hopera i Pitera Fondu, a na kraju ćebetom „pokrila“ umornog Milutina Čolića koji se uspavao nakon napornog dana na FEST-u.

Potom su voditelji pozvali predsednicu žirija glavnog programa, Nedu Arnerić, da se obrati publici. Neda se našalila kako nije fer što Hristina za ovih 45 godina nimalo nije ostarila, dok svi drugi jesu, a zatim je predstavila članove žirija i obratila se publici sledećim rečima:

- Pošto pripadam generaciji koja prati FEST od samog početka, osećam potrebu da mu odam priznanje na toliko dugom trajanju uprkos svim nedaćama koje su nas snalazile zadnjih decenija i mislim da je zasluženo postao po prvi put ove godine takmičarski festival.

Nagrada za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, "Beogradski pobednik", bila je dodeljena čuvenoj glumici uz koje su odrastale mnoge generacije - Mileni Dravić. Cela sala bila je na nogama i burnim aplauzom i ovacijama pozdravila voljenu glumicu koja je od velikog uzbuđenja doživela peh, spotakla se i pala, ali se spremno dočekala na noge i našalila, čime je izazvala još jednu turu aplauza.

Ovo veče je za mene zaista veliki događaj. U ovome trenutku uspostavlja se jedna velika, nova nagrada "Beogradski pobednik", za filmsko stvaralaštvo. Ja sam kao dete sa roditeljima odlazila i gledala taj divni spomenik i želela sam da ga dotaknem, i evo, želja mi se ispunila, on je dotakao mene. Ja sam zahvalna i velika mi je čast ukazana što sam dobila ovako veliko priznanje - rekla je Milena.

Na voditeljkino pitanje da li broji svoje nagrade, Milena je odgovorila da broji svoje godine života, godine odrastanja jedne voljene devojčice i sate kada će ovaj divan trenutak podeliti sa svojim suprugom Draganom. Nakon toga, umetnički direktor, Jugoslav Pantelić, uručio joj je statuetu "Beogradski pobednik" koju je Milena s ponosom podigla, a Jugoslav ju je nazvao „Gospođa Film“.

Drugu nagradu "Beogradski pobednik" poneo je veliki umetnik, ruski reditelj Aleksandar Sokurov.

Gradonačelnik Beograda, Siniša Mali, svečano je otvorio manifestaciju sledećim rečima:

- Već pune 43. godine Fest u naš grad unosi neku posebnu i magičnu atmosferu. I u dobrim i u ne tako dobrim vremenima, Beograd je nalazio snage da čuva i neguje svoj festival. Navikli smo da možemo da živimo u svakakvim okolnostima, ali bez Festa nikako ne možemo.

Posle njegovog govora, Viva Vox je izveo još jednu fantastičnu numeru, a prepuna sala Sava centra ostala je da uživa u filmuSen Loran.

Tekst i foto: fest.rs