INFO BIRO

Od juna u Srbiji proglašenje ličnog bankrota

Ne radi se o brisanju dugova, već o novom planu otplate...

Prezaduženi Srbi od juna će moći da proglase lični bankrot. Prema najavama iz centralne banke, uz pomoć MMF-a pokušaće da se reši sve veći broj slučajeva problematičnih zajmova. U Srbiji su trenutno blokirani tekući računi čak 213.983 građana, i novo rešenje moglo bi da ih spase dužničkog ropstva.

Međutim, lični bankrot nipošto ne znači brisanje dugova gumicom. Dužnik koji ne može više da otplaćuje svoje rate moći će da, pod određenim uslovima predviđenim zakonom, proglasi lični bankrot, čime bi svoje finansije "stavio u ruke" svojevrsnom stečajnom upravniku. U evropskim zemljama lični bankrot podrazumeva reprogramiranje dugova posle određenog vremena, i to u skladu sa mogućnostima dužnika. U međuvremenu bi se o njegovoj imovini starao taj lični "stečajni upravnik", sa zadatkom da unovči imovinu i namiri poverioce, baš kao i kod pravog stečaja nekog preduzeća.
Osnovna prednost ličnog, individualnog stečaja, koji može da proglasi dužnik lično ili čak njegov poverilac, predstavlja mogućnost za novi finansijski početak dužnika posle proteka određenog, relativno kratkog perioda, što ga podstiče da ne izbegava izmirenje dugova. Sa druge strane se procedura naplate značajno ubrzava pa poverioci bar deo svojih potraživanja naplaćuju u relativno kratkom roku, što je mnogima od ključnog značaja.

Osim sa MMF, sveobuhvatna strategija za rešavanje problematičnih kredita u Srbiji biće izrađena u saradnji i sa Svetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj do kraja juna 2015. godine, potvrđeno je u NBS. 

Ceo tekst pročitajte OVDE

BIRO/Novosti