INFO BIRO

Novi stanari: Komodo zmaj i afrički slonovi u Safari parku

Noviteti i atrakcije koji će vas oduševiti

Od 12. decembra 2017, kada je otvoren za javnost na novoj adresi, do 15. maja ove godine, Dubai Safari park bio je atrakcija kojoj nisu mogli da odole kako stanovnici UAE, tako i brojni turisti iz celog sveta. Uskoro, najveći dom za životinje na Bliskom istoku ponovo će otvoriti svoja vrata posetiocima koji žele da vide više od 3.000 životinja, među kojima i one koje pripadaju zaštićenim vrstama.

Tokom leta, u Dubai Safari park stigli su novi stanari - medvedi, afrički slonovi iz Zimbabvea, šimpanze, vidre i mladunče komodo zmaja, najvećeg i najtežeg guštera na svetu.

  

Dubai Safari park prostire se na 119 hektara, njegova izgradnja započeta je 2012. godine i koštala je milijardu AED. Prema prvobitnim najavama, Safari park trebalo je da bude otvoren krajem 2016, a predviđeni troškovi za izgradnju bili su čak pet puta manji od finalnih.

Ono što Dubai Safari park razlikuje od ostalih zooloških vrtova širom sveta je korišćenje solarne energije i hibridnog operativnog sistema za pokretanje sistema za navodnjavanje. Poseban izazov bio je stvaranje adekvatnog ambijenta za svaku vrstu životinja ponaosob, s obzirom na to da se park nalazi u pustinji, a da predstavlja dom i životinjama iz hladnijih delova sveta. Rešenje je pronađeno u instaliranju podzemnih cevi koje održavaju hladnoću kamenja i vode. Isti sistem primenjen je i u staništima životinja koje teže podnose intenzivne letnje vrućine, kakve su česte u ovom delu Bliskog istoka.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Podvig srpskog avijatičara: Novi let za istoriju!

Demografska slika Dubaija: Brojke koje će vas iznenaditi

Neverovatni popusti na Dubai šoping festivalu


;