INFO BIRO

Mlada dama za primer: Nakon doktorata, povratak u Srbiju

Završila je dva fakulteta i doktorirala u Americi, a u Srbiju se vraća iz najplemenitijeg razloga.

            

Marija Čolić iz Kragujevca ima 30 godina, završila je dva fakulteta, a u Americi na Andersonovom institutu na Floridi završava doktorske studije. Usavršava ABA terapiju za rad sa osobama sa autizmom i želi da se vrati u Srbiju.

- Usavršavam se na primenjenoj bihevioralnoj terapiji. To je rad sa autističnim osobama. U Srbiji ne postoji nijedan sertifikovani terapeut. U Americi je škola spojena sa dnevnim boravkom za autistične. Svi živimo zajedno. U kampusu, u jednoj kući, živi šestoro učenika. Zadužena sam da planiram dnevni rad sa svakim čovekom posebno, i na osnovu toga se daje terapija. A cilj je da se svaki autističan čovek razvije na osnovu svojih sposobnosti i da što više i bolje samostalno funkcioniše u životu. Nije tačno da osobe zbog autizma ne mogu da rade i da imaju svoju šansu - kaže Marija.

Kragujevčanka koja je objavila više od deset naučnih radova na temu odnosa društva prema osobama ometenim u razvoju kaže da „ova tema u Srbiji nije dovoljno istražena“.

- U Srbiji je pokrenuta praksa da se deca koja su ometena u razvoju integrišu u vrtić i u školu. Ali to nije dovoljno, jer kada odrastu, treba da se integrišu u društvo. To je svrha ovoga što izučavam u Americi i što želim da prenesem u Srbiju - kaže Marija Čolić.

- Pre godinu dana sam došla u Ameriku i tu završavam doktorske studije. Želja mi je da znanjem koje sam stekla na najprestižnijoj ustanovi pomognem obolelim osobama u Srbiji - kaže Marija i dodaje da ne želi da bude tema odliva mozgova.

               

A. Tanasković/24 sata

               


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.   


Preporučene priče:

Burj Al Arab: Vrhunac luksuza (FOTO)

Dobra, stara...: Priče koje će vam vratiti osmeh (VIDEO)

Moćne i slavne: Dame iz Katara na Forbsovoj listi (FOTO)

;