INFO BIRO

"​MetaHuman" iz Dubaija stiže u beogradski Narodni muzej

U pitanju je virtuelno oživljavanje praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, koji je živeo pre 10.000 godina na tom lokalitetu

Projekat Prehistoric "MetaHuman” premijerno će biti predstavljen publici u Srbiji od 4. marta u Narodnom muzeju u Beogradu, nakon svetske premijere globalne inovacije iz Srbije 16. decembra 2021. na izložbi Expo 2020 Dubai, najavili su iz srpskog paviljona u Dubaiju.

U pitanju je virtuelno oživljavanje praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, koji je živeo pre 10.000 godina na tom lokalitetu, a sam projekat je izazvao ogromnu pažnju javnosti i svertskih medija.

Tako su o projektu "MetaHuman" do sada već izveštavali CNN, Euronews, Sky News, The Gulf News, China Media Group TV, British Herald, Time Out i mnogi drugi.

Kako kažu iz organizacije događaja, posetioci muzeja biće deo naučne i digitalne revolucije, jer je to inovativni projekat srpskih naučnika koji je realizovan uz podršku nacionalne platforme "Srbija stvara".

Prvi put u istoriji čovečanstva, verno prikazano digitalno lice praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira animirano je i “oživljeno” uz pomoć vrhunske Metahuman tehnologije, razvijene u Srbiji.

Kako su ljudi u praistoriji živeli i izgledali, jedno je od pitanja koje decenijama zaokuplja pažnju naučnika i opšte javnosti, a odgovor sada je konačno ponudila grupa naučnika iz Srbije na čelu sa profesorkom dr Sofijom Stefanović.

Na bazi analize iskopanih kostiju prvo je urađen realističan 3D model lobanje praistorijskog čoveka, a onda je uz pomoć vrhunske MetaHuman tehnologije, praistorijski čovek virtuelno i "oživeo".

Navedenu tehnologiju je razvila domaća gejming kompanija "3lateral” iz Novog Sada i "Unreal Engine" softver.

Stručni tim je razvio u potpunosti revolucionarni pristup korišćenju podataka koji se mogu dobiti analizom ljudskih skeletnih ostataka i stvorio digitalni biokintetički model lica.

Naučnica Sofija Stefanović, kreativna ambasadorka nacionalne platforme "Srbija stvara", po čijoj ideji je i realizovan projekat, objasnila je ovo izuzetno dostignuće, predstavljeno premijerno na Paviljonu Srbija u Dubaiju - 16. decembra 2021. godine.

- Koristili smo novu tehnologiju "Digitalni drevni ljudi" koja kombinuje niz različitih metoda za izradu naučno zasnovane osteobiografije drevnih ljudi. Metode obuhvataju najsavremenije protokole za proučavanje kostiju, a te podatke koristili smo da podržimo fizičku rekonstrukciju lica na osnovu kostiju lobanje - rekla je Stefanović i dodala da je onda usledio transport rekonstruisanog lica do digitalnog biokinetičkog modela koji simulira njegovu gestikulaciju lica.

- Inovacija iz Srbije već je izazvala ogromnu pažnju svetskih medija i stručne javnosti. Ovaj neverovatan spoj nauke i gejming industrije, koja posebno doživljava svoj procvat u Srbiji, imaće uticaja i odjeka i u brojnim drugim granama kreativnih industrija, pre svega u produkciji video sadržaja, ali i u obrazovanju, muzeologiji - istakla je Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim platforme "Srbija stvara", uz čiju podršku je realizovana ova važna inovacija.

Ona je rekla da je upravo to misija i cilj za koji se zalaže platforma Srbija stvara - razvoj i podrška, multidisciplinarnost, saradnje u oblasti inovacija i kreativnih industrija, podrška talentima, ali i predstavljanje Srbije u svetu kao moderne i inovativne zemlje.

- Veoma sam zahvalna našim kreativnim ambasadorima koji su nas prepoznali kao pouzdanog partnera i koji ovim otkrićem Srbiju postavljaju među najinovativnije zemlje sveta - zaključila je Ilić.

Nacionalna platforma "Srbija stvara" je krovno telo zaduženo za međunarodnu promociju Srbije kroz izvozni potencijal iz oblasti kreativnih industrija, inovacija i ekonomije zasnovane na znanju.

Kroz takav koncept ističe se važnost ovih industrija, pruža se podrška umetnicima i stvaraocima da izlaze na međunarodnu scenu, i afirmišu se najviše savremene vrednosti - kreativnost, inovativnost, autentičnost, znanje i talenat.

Foto: Facebook/Expo 2020 Serbia

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Ko je bio čovek iz Lepenskog vira koji je "oživeo" u Dubaiju

Naučnici "oživeli" praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira

Novak Đoković iznenadio i oduševio Srbe u Dubaiju