INFO BIRO

Konačno: Beograd dobija žičaru

Posle skoro stotinu godina od prvobitne najave, prestonica Srbije mogla bi da bude bogatija za novi vid gradskog prevoza.

Skoplje i Dubrovnik uskoro neće biti jedini gradovi u ex-Yu koji mogu da se pohvale žičarom. Iduće godine bi ovaj vid javnog gradskog prevoza mogao bi da dobije i Beograd

- U naredna tri meseca biće završena studija izvodljivosti za realizaciju izgradnje kabinske žičare-gondole u Beogradu, koja bi mogla da počne 2016. godine, izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali. - Želimo da Beograd ponudi novu atrakciju kako bi turisti mogli da uživaju u pogledu sa visine.

On je, kako prenosi Mondo, sa v.d. direktorom JP "Skijališta Srbije" Dejanom Ljevnaićem u Skupštini grada potpisao Protokol o saradnji na pripremi realizacije tog projekta.

Pored razvoja turizma, naveo je Mali, žičara od Novog Beograda preko Ade Ciganlije i Makiša do Košutnjaka, poboljšala bi i javni prevoz i skratila vreme potrebno da se stigne od Novog Beograda do Koštunjaka. Gradonačelnik kaže da će radna grupa u naredna tri meseca raditi na studiji izvodljivosti i planskoj dokumentaciji trase neophodne za realizaciju projekta, kada će se izaći i sa procenom troškova izgradnje i sa tim da li je projekat moguće izvesti. Dodao je da je reč o projektu iz 2003. godine "koji želimo da obnovimo i vidimo ima li smisla raditi ga". Planirane su dve faze izgradnje žičare - od Novog Beograda, pored šoping centra Delta siti, gde bi bila prva stanica, preko Ade Ciganlije do Makiša, a potom od makiške strane do Košutnjaka.

Kapacitet žičare biće 3.000 putnika na sat, a biće prilagođena i za bicikliste.

Ideje koje nisu realizovane

Prvi projekat o mogućnosti povezivanja centra Beograda i Zemuna kabinskim sistemima izradila je 1922. zagrebačka firma "Čavlina i Sladoljev", pišu Novosti. Šest godina kasnije predloženo je da se Kalemegdan i Zemun povežu preko Ratnog ostrva. Bilo je planirano da "vazdušni tramvaj", kako je prozvan, polazi na svaka dva, a da putovanje do Zemuna traje pet minuta.

Malo je nedostajalo i da se pre deceniju slična ideja realizuje. Urađen je generalni projekat prema kom je gondolom trebalo da se poveže Košutnjak, preko autobusko-tramvajske okretnice na Banovom brdu, Makiša i Ade, sa Blokom 44 na Novom Beogradu. Dužina trase bila je oko pet kilometara, sa pet predviđenih stanica. Po tom projektu trebalo je da bude izgrađeno 27 stubova i depo za kapisle. Kao i mnoge druge dobre ideje, i ova se pre 12 godina zapetljala u mrežu administracije i komplikovane birokratije.

BIRO

Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.  
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Šeik Dubaija u šetnji Kalemegdanom (FOTO)

Ekspert iz Dubaija otkriva: Beograd na vodi - "sigurica" ili "šarena laža"?

Ziplajn u Dubaiju: Snimak koji će vam ubrzati krvotok!


Povezane teme: Beograd žičara turizam prevoz