INFO BIRO

Kaligrafija, ljubav studentice iz Gračanice (FOTO)

Radovi ove djevojke krase domove širom svijeta.

                                   

Zana Tahirović, studentica Građevinskog fakulteta u Tuzli na prvi pogled djeluje kao sasvim obična djevojka, piše klix.ba. Voli svoje prijatelje, druženje, smijeh te redovno ispunjava fakultetske obaveze. Međutim, ono što je čini jedinstvenom u svojoj generaciji je ljubav prema arapskoj kaligrafiji, odnosno umjetnosti lijepog pisanja.

Ljubav prema ovakvoj vrsti umjetnosti iznenada se javila kod Zane prije nešto više od pola godine, nakon što je njena prijateljica završila kurs kaligrafije u Mostaru pod mentorstvom kaligrafa Muniba Obradovića, te je svoje stečeno znanje prenijela i na nju.

      

     

- Arapska kaligrafija me zainteresovala jer me fasciniralo kako se jedno pismo uspjelo razviti do te mjere da postane jednostavno umjetnost. Arapsko pismo sam naučila u mektebu, a izučavala sam ga dodatno četiri godine u Gimnaziji "Dr. Mustafa Kamarić" u Gračanici - kaže Zana.

      

Strpljenje 

Ističe da ovakva vrsta umjetnosti nije nimalo jednostavna. Zahtjeva mirnu ruku, mnogo vježbe i strpljenja

- Bez obzira što sam poznavala harfove i prije, na kursu koji je organizovala moja prijateljica Aiša Agić-Smajlović, izučavali smo samo sulus (vrsta rukopisa, op.a.). Svako slovo se posebno izučavalo, s obzirom da se piše iz nekoliko poteza, a pravila se određuju na osnovu širine kalema (pera, op.a.) - pojašnjava ova studentica iz Pribave kod Gračanice. Dodaje da proces nastanka jedne levhe nerijetko zna biti izuzetno zahtjevan. Pored tačnosti ispisivanja, proces rada se ogleda i u usklađivanju boje pozadine i tinte sa ornamentikom i okvirom, što u konačnici, ističe ona, treba dati lijepu formu prilagođenu islamskoj umjetnosti

                                   

       

- U samim počecima imala sam veliku podršku mentorice Aiše Agić-Smajlović, ali i pored toga bojala sam se kritika ljudi koji se duže vremena bave kaligrafijom i koji su studirali tu oblast. Nakon što sam dobila njihove pohvale dobila sam i podstrek da još bolje i ljepše pišem, ali i otpočnem raditi i sa drugim materijalom - nastavlja Zana.

     

Najljepši poklon 

Do sada je imala dvije izložbe u Gračanici, a njene levhe do danas su našle svoje domove u nekoliko gradova u BiH, zatim Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Poljskoj te Sjedinjenim Američkim Državama. - Ljudima je u svemu ovome neobično što se koristim lijepom ornamentikom, a radove podjednako naručuju i mladi i stariji. Osim za sebe, kupuju ih i za poklone dragim ljudima povodom rođendana, odbrane diplomskih radova, vjenčanja i slično - ističe Zana čije radove svi zainteresirani mogu pogledati i putem Facebooka. Kada su u pitanju planovi za naredni period, ova mlada umjetnica kaže da želi usavršiti i druge vrste rukopisa, ali i raditi ispise na raznim drugim materijalima i podlogama, među kojima su bakar i drvo.

                       

                             

BIRO                       


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.                                             


Preporučene priče:

Jedinstvena kućica kod Bele Palanke (FOTO)

Vremeplov: Jugoslavija, nešto najbolje u Evropi

Priča uspešne Srpkinje u Emiratima: Ne odustajte – nikada!

;