INFO BIRO

FOTO-PRIČA: Zemunac koji čuva gusle od zaborava

Otkako je otišao u penziju Dragić Bugarin sebi je našao novo radno mesto - u radionici gde svakodnevno izrađuje i popravlja stare gusle.

U vreme oslobođenja od Turaka gusle su bile simbol slobode, a sada mnogi kažu da su nepravedno zaboravljen instrument. Zato je u Srbiji danas tek nekoliko majstora koji umeju da naprave i poprave gusle, piše RTS. Kažu da se od tog neobičnog zanata može zaraditi.

Dragić Bugarin iz Zemuna kaže da stalno ima razne vrste gusala, od klasičnih pa do unikatnih:

- Radim kožu, popravljam, dajem im novi život... Gusle radim isključivo od javora. Ima nekoliko vrsta javora, ali radim od belog javora, tičar-javora ili džefer-javora koji je najbolji, njega upotrebljavaju i za violine.

Gusle voli još od detinjstva. Stari instrument pretvara u novi za nekoliko sati, a jedne gusle pravi od 15 dana do pola godine.

Kako bi uvećao penziju naučio je da pravi frule, a popravlja i gajde. Za svaki instrument kupaca, kaže, ima. Njegove zlatne gusle nalaze se i na Hilandaru.

- Pre 15 dana došao je čovek iz ambasade iz Kuvajta i kupio je gusle od mene - kaže Dragić.

Jedino mu je žao što ne zna hoće li imati kome da prenese zanat. Zato ponekad održi po koji čas gusala mladima. Važno mu je da ako ne nauče da prave nove, mladi bar ponekad zasviraju na starim guslama i tako ih spasu zaborava.

BIRO

Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Foto dana: Astronauti snimili pogled na Beograd iz svemira

Mladi iz ex-Yu menjaju sve(t): Samo nam je ljubav potrebna

Ovo sigurno niste znali: 25 zanimljivosti o Crnoj Gori