INFO BIRO

FOTO-PRIČA: Nestvarna lepota Ramskog jezera

Biser Hercegovine privlači sve više turista iz Evrope koji su ga proglasili jednim od najlepših jezera na Starom kontinentu

Na severu Hercegovine, na području današnje opštine Prozor-Rama, okruženo strmim vencem planinskih masiva Raduše, Makljena, Ljubuše i Vrana, nalazi se Ramsko jezero. Nastalo je kao rezultat potapanja korita reke Rame 1968. godine, a turisti su ga proglasili jednim od najlepših jezera u Evropi.

Njegova maksimalna dužina je 12 kilometara, površina oko 1.500 hektara, najveća dubina oko 95 metara, dok su oscilacije vode i do 55 metara.

Posebnu, nestvarnu lepotu Ramskom jezeru daju ostrva i poluostrva, među kojima je najpoznatije poluostrvo Šćit, na kom se nalazi Franjevački samostan Rama-Šćit, izgrađen najverovatnije u 15. veku, pre dolaska Turaka. 

Ramsko jezero je omiljeno izletište, ali i mesto na kom građani iz BiH i Hrvatske provode godišnji odmor. Dobra putna infrastruktura omogućava stanovnicima Tomislavgrada, Livna i Splita da brzo i lako stignu do ovog bisera prirode i da uživaju u lepotama koje Ramsko jezero nudi.

BIRO/Furaj.ba


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Nekad pustinja - danas metropola: Abu Dabi 1962. (VIDEO)

Iz prve ruke: Istinite priče o životu u Emiratima (II deo)

Provedite medeni mesec na privatnom ostrvu u Dubaiju (VIDEO)