INFO BIRO

FOTO-PRIČA: Najkraća reka u Srbiji ispunjava želje

Reka Godina dugačka je 365 metara, po čemu je i dobila ime

Na desnoj obali Drine, u naselju Perućac, u Nacionalnom parku Tara nalazi se reka Vrelo ili, kako je još poznatija - reka Godina.

Dugačka je svega 365 metara, baš onoliko koliko svaka godina ima dana i važi za najkraću reku u Srbiji i jednu od najkraćih reka u Evropi. Nastala je od snažnog kraškog vrela Perućac u podnožju Tare, a uliva se u Drinu vodopadom koji je visok 14 metara, piše Telegraf.rs

Uprkos tome što je veoma kratka, na Godini se nalaze i izvor, i ribnjak, i vodenica, i drveni mostovi...

Zanimljivo je da Godina nikada ne menja dužinu ni za milimetar, pa otud i verovanje da bi budući mladenci pre venčanja trebalo da dođu na ovu reku kako bi i njihova ljubav odolela svim iskušenjima i ostala nepromenjena kad izgovore sudbonosno "da".

Još jedna legenda prati Godinu. Veruje se da će svako ko prođe njenim tokom od početka do kraja imati sreće u narednih godinu dana.

Po drugom verovanju, Godina ispunjava želje; potrebno je noć pred dolazak pod jastuk staviti novčić i snažno zamisliti želju, a onda taj novčić poneti sa sobom, proći celim tokom i ubaciti ga u reku. Strpljenje je, kažu oni koji veruju da reka Godina ima posebnu moć, ključno - želja bi trebalo da se ostvari u narednih 365 dana. 

U akciji izbora "Sedam srpskih čuda prirode", koju je organizovala Turistička organizacija Srbije, Drina sa rekom Vrelo, odnosno Godinom osvojila je prvo mesto. 

Naš BIRO

Foto: Ivan Strahinić


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Uskoro počinje raspust: Nova školska godina duža za 2 dana

Online vodič: Kako da iznesete više od 60.000AED iz zemlje?

FOTO-PRIČA: Legenda o ljubavnom drvetu na Divčibarama