INFO BIRO

FOTO-PRIČA: Jezero u ex-Yu među 10 najlepših mesta na svetu

Veliko priznanje!

Lonely Planet napravio je listu na kojoj se nalazi 500 najuzbudljivijih mesta na planeti rangiranih po lepoti. Na listi 10 najlepših mesta na planeti, po izboru uredništva ovog prestižnog magazina, našla se i jedna destinacija iz bivše Jugoslavije - jezero Bled.

Ovo jezero naširoko je poznato po fascinatnom pejzažu i netaknutoj prirodi. Uprkos tome što ima samo jedno ostrvo, ono je možda privlačnije od mnogih ostrvskih grupa na planeti. 

Gradić Bled i njegovo jezero su pravi biser Slovenije i predstavljaju idealno mesto za odmor tokom cele godine. Ukoliko tragate za nečim drugačijim, za pravim odmorom, prirodnim lepotama, mestu gde ćete zaboraviti na stres ili lokaciji koja je idealna za različite sportske izazove, neka vaš izbor bude upravo Bledsko jezero.

Bled je najznačajnije prirodno jezero u Sloveniji. Nalazi se na severozapadu zemlje, na nadmorskoj visini od 475 metara, između šumovitih Julijskih Alpa - Jelovice, Pokljuka i Mežaklje. Jezero odnosi vodu u dolini Save Bohinjke, a deo vode rečnim tokom stiže čak do Beograda.

Zimi jezero Bled izgleda kao iz bajke; iznad njega je strmo brdo Grad, a na sredini je ostrvo. Za šetnju oko celog jezera potrebno je oko dva sata laganog hoda. Na jezeru postoje tereni za golf i tenis, a na samom jezeru dozvoljeno je i pecanje, pa ako ste ljubitelj ribolova eto prilike da utažite želju za ovom vrstom sporta.

Svež vazduh i prijatna klima idealni su ne samo za pešake već i za planinare i bicikliste.

Ukoliko volite da se baškarite na vodi, obavezno se provozajte popularnim pletnom, drvenim čamcem karakterističnom po platnenom krovu koji štiti putnike od sunca.

Tokom zime jezero Bled postaje pravo ski mesto, jer se nalazi između tri poznata slovenačka ski mesta - Volge, Koble i Krvaveca. Da biste stigli do nekog od njih, biće vam poitrebno manje od sat vremena.

Plaža okružena šumom, kao i luksuzni hoteli sa saunama, spa-centrima i bazenima sa toplom lekovitom vodom samo su deo raskošne ponude ovog turističkog bisera Slovenije.

BIRO

Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.