INFO BIRO

Emirati kreirali onlajn rehabilitacioni program za pacijente koji su preležali koronu: "Treba da znaju da nisu sami"

Oko 30 procenata svih pacijenata obolelih od kovida 19 pati od dugotrajnih fizičkih i mentalnih posledica kao što su anksioznost, umor, iscrpljenost, slabost, osećaj izolacije, bes

Dok se pacijenti koji su imali kovid 19 oporavljaju od virusa, bore se sa dugotrajnim fizičkim, mentalnim i nutritivnim deficitima koji iscrpljuju njihovu snagu, a njihova sposobnost da nastave sa normalnim funkcionisanjem "na dugačkom je štapu". Otprilike 30 procenata svih pacijenata obolelih od korona virusa pati od dugotrajnih fizičkih i mentalnih posledica kao što su anksioznost, umor, iscrpljenost, slabost, osećaj izolacije, bes (pored iscrpljujućih fizičkih tegoba koje imaju). 

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) identifikovala ih je kao "dugoročne" nuspojave kovida 19 na koje treba obratiti pažnju i rešiti ih.

Zbog toga je bolnica RAK u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, osmislila onlajn program za pacijente koji su preležali koronu, a i dalje osećaju bilo kakvu vrstu posledica po svoje mentalno ili fizičko zdravlje. Tim lekara na usluzi je pacijentima, kako bi im lakše pomogli da se izbore sa zdravstvenim poteškoćama. To je prvi rehabilitacioni kovid 19 program u UAE, koji je dostupan svim državljanima. Čak i oni koji žive u inostranstvu, a imali su koronu, mogu da se uloguju i zatraže savet, piše portal Gulf news.

Lekari će pružati savete pacijentima putem takozvanih vebinara, a onima koji se budu ulogovali putem sajta RAK bolnice, nudiće i usluge vezane za mentalno zdravlje, fizikalnu terapiju, ishranu.

Govoreći o ovom programu, dr Raza Sedikui, izvršni direktor bolnice RAK, rekao je: "Posledice pandemije bile su strašne. Više od 119 miliona ljudi je zaraženo, a skoro 2,5 miliona je stradalo, što je otprilike 2,2 procenta globalne populacije. Međutim, ono što je dobro je to što se gotovo 95 miliona oporavilo. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), pacijentima sa koronom je potreban struktuiran program rehabilitacije koji može da povrati njihovo zdravlje, ojača imunitet i poboljša produktivnost u društvu. Ovaj ekskluzivni, sveobuhvatni i besplatni onlajn program pruža pacijentu specifične zdravstvene savete, vežbanje, ishranu i smernice za fizičku rehabilitaciju, tako da mogu da izbegnu rizik od ponovne infekcije i readmisije". 

Kako je naveo, program takođe pokazuje pacijentima da nisu sami i da imaju podršku zdravstvene zajednice koja će ih navoditi kako da izađu iz krize.  

- Zatražićemo i specijaliste drugih institucija da volontiraju, a pozvaćemo i eksperte koji se bave jogom, kako bi oni koji se uloguju, dobili holistički zdravstveni savet - istakao je dr Sedikui.

KAKO PROGRAM FUNKCIONIŠE?

Profesor Adrian Kenedi, direktor arapskog velnesa i lajfstajl menadžmenta, objasnio je do detalja kako program funkcioniše.

- Post-kovid pacijenti treba da popune detaljan upitnik, da odgovore na specifična pitanja, posebno ukoliko pate od komorbiditeta kao što su dijabetes, bolesti srca ili gojaznost. Kada daju te informacije, sistem generiše recepte prilagođene njihovim potrebama - od pravilne prehrane i ishrane, svakodnevnog vežbanja za izgradnju mišića, vežbi disanja za jačanje respiratornog sistema, smernica za upravljanje stresom, smernica za poboljšanje držanja tela i tako dalje. Održavaćemo dva vebinara svake nedelje, na kojima će se obraćati zdravstveni radnici o pitanjima kao što je zdravlje srca itd. A takođe ćemo objavljivati nekoliko zdravstvenih saveta svake nedelje - poručio je profesor Kenedi.

NAŠ BIRO

Foto: Pixabay.com