INFO BIRO

Dubai: Uskoro novi parkovi i safari s 1.000 životinja

Ovo je grad koji ne prestaje da iznenađuje...

Veliki broj parkova trenutno je u fazi izgradnje u Dubaiju i očekuje se da će se za dvije godine poboljšati vanjski izgled ovoga grada i unijeti više zelenila. Jedan od parkova je Palms park (Park palmi) koji će biti napravljen u obliku palmi - simbola lokalnog drveta Ujedinjenih Arapskih Emirata.

               

Park palmi

               

Park je smješten u Al Aweeru i prostirat će se na površini od 10,8 hektara. U njemu će biti 1.400 palmi. Također, usjevi od 300 različitih vrsta datula bit će u prodaji, a ostaci od palmi koristit će se za izradu rukotvorina povezanih sa lokalnim naslijeđem.

Izgradnja parka koštat će oko pet miliona eura, a očekuje se da će biti završen 2016. godine.

            

Centar za močvare

                

Još jedan čin slavlja prirode je izgradnja Centra za močvare. Ras Al Khor Sanctuary će biti nadograđen i postati objekat za umjetnost. Posmatrači ptica posebno vole ovo mjesto jer imaju osjećaj kao da su daleko od buke i grada iako uopće nisu udaljeni od Downtown Dubaija. Novi centar bit će napravljen u obliku školjke i sadržavat će muzej i centar za posjetioce.

Tu je i novi Quran park koji bi se trebao uskoro otvoriti. Nova atrakcija nalazi se u Al Warqaau i njena svrha je educirati o svetoj knjizi i njenim čudima, a bit prikazane sve biljke koje spominju u Kur'anu i koje su dostupne u UAE. To znači da će od 54 vrste u parku biti 35, dok će njih 15 biti uzgajano u staklenicima.

Dubai će dobiti i dva nova parka - Dubai Safari i Crocodile Park. Dubai Safari bit će zamjena za Dubai Zoo i u njemu će biti 1.000 životinja. Crocodile Park će biti novo mjesto za život reptila. Osim što će udomiti životinje, ovaj park će nuditi istraživanje i edukaciju o reptilima na terenu.

               

A. Tanasković/klix.ba

            


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.       


Preporučene priče:

Dragulj Bliskog istoka: Palestina

FOTO-PRIČA: Crteži dečaka iz Beograda koji su osvojili svet

Pogledajte kako svet izgleda iz ptičje perspektive

Povezane teme: Dubai park Emirati UAE palme