INFO BIRO

Dobre vijesti: Najljepša zgrada u Sarajevu u novom ruhu

Do kraja godine svečano otvaranje rekonstruisane zgrade Olimpijskog muzeja

Zgrada Olimpijskog muzeja u Sarajevu, ranije poznata kao vila Mandić, čiji je proces obnove u toku, svečano bi trebalo da bude otvorena krajem ove godine, najavio je generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH Said Fazlagić.

Rekonstrukcija zgrade Olimpijskog muzeja, koja slovi za jednu od najljepših zgrada ne samo u Sarajevu već i u cijeloj BiH, započeta je 2005. godine. Tada je Olimpijski komitiet BIH dao sve od sebe kako bi inicirao lokalne vlasti i pronašao adekvatne partnere da zgrada bude obnovljena i da zablista u novom ruhu.

Do sada su završeni radovi na fasadi i stepenicama, zamijenjena je stolarija, a u toku su radovi oko elektro i mašinskih instalacija, kao i izolacija krova. U posljednjoj fazi, zajedno sa stručnjacima iz Međunarodnog olimpijskog komiteta, biće preneti eksponati, a potom slijedi digitalizacija.

  

  

Olimpijski muzej nalazi se u nacionalizovanoj vili Mandić izgrađenoj 1903. godine u Petrakijinoj ulici. Vila Mandić izgrađena je za poznatog sarajevskog advokata i političara, doktora Nikolu Mandića. Autor projekta je arhitekta Karl Paržik koji je projektovao stambeni objekt po uzoru na luksuzne evropske vile i ukrasio ga ornamentima alpsko-folklornih stilskih elemenata i njemačke gotike. Ova vila, zajedno sa još tri vile sagrađene u tom periodu, proglašena je nacionalnim kulturnim spomenikom BiH.

Prije nego je 8. februara 1984. godine, na dan otvaranja 14. Zimskih olimpijskih igara postala Olimpijski muzej, ova zgrada bila je sjedište brojnih važnih domaćih i inostranih institucija. Tokom šezdesetih godina prošlog vijeka u njoj se nalazio Konzulat SAD.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Dubai Miracle Garden: Čudesna cvetna bajka (FOTO)

PODUHVAT GODINE: Let za prošlost, sadašnjost i budućnost

Dragulji prirode: Najlepši vodopadi u Bosni i Hercegovini (VIDEO)