INFO BIRO

Dobili ste veći DEWA račun? Evo kome da se obratite

Saznajte kako da izračunate svoju potrošnju i kome da uputite žalbu ako je vaš račun za struju i vodu nerazumno visok

Poslednjih meseci većina stanovnika Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) dobila je veće račune iz kompanije DEWA za utrošenu vodu i električnu energiju . Ovo je donekle bilo i za očekivati, jer smo svi trošili više struje i vode zbog visokih temperatura vazduha. Ali kako da saznate da li je rast mesečnih troškova razuman ili ne?

Za isporuku električne energije i vode u UAE zadužene su četiri kompanije - Abu Dhabi Distribution Compani (ADDC) za emirat Abu Dabija, Dubai Electriciti and Water Authoriti (DEWA) za stanovnike Dubaija, Sharjah Electriciti and Water Authoriti (SEWA) za emirat Šardža i Federalna uprava za električnu energiju i vodu (FEWA) za ostala četiri emirata. Ako mislite da je vaš račun veći nego što ste očekivali, možete podneti žalbu lokalnoj ekspozituri za struju i vodu, jer svaka kompanija ima jasne kanale putem kojih se mogu podneti žalbe.

Abu Dabi

Prema informacijama koje ADDC deli na svojoj veb lokaciji, postoji niz razloga zašto vaš račun može biti veći ili niži nego što ste očekivali, kao što su:

  • promena vaše tarife (za vodu i električnu energiju naplaćuju se različite tarifne stope, u zavisnosti od vrste vaše imovine i vašeg ADDC profila)
  • procenjeni računi (ili prethodne procene) koji se razlikuju od vaše stvarne potrošnje
  • doba godine
  • novi uređaji u domu
  • curenje vode.

Ako mislite da je vaš račun veći nego što ste očekivali, možete zatražiti od ADDC-a da proveri i vaš merač. ADDC je pojasnio kako su očitavanja brojila osnova na kojoj se generišu računi. „Očitavanje brojila smatramo tačnim. Ako kupci utvrde da su očitavanja netačna na osnovu njihovih navika u potrošnji, trebalo bi da zatraže da tehnički tim proveri brojilo pozivom korisničkog centra, pojašnjeno je na njihovoj web stranici.

Drugi razlozi zbog kojih je vaš račun možda viši nego što predviđate su ako vam se naplaćuje viša tarifna stopa nego što bi trebalo da bude. Tarifna stopa je stopa po jedinici koja vam se naplaćuje i koja može da varira u zavisnosti od vrste vaše imovine. Ako mislite da imate pogrešnu tarifu, možete podneti žalbu ADDC-u putem e-pošte na  contactcentre@addc.ae. ADDC možete da pozovete i na njihov besplatni broj 800 2332.

  

Dubai

Stanovnici Dubaija mogu nadgledati svoju potrošnju i raditi na smanjenju potrošnje električne energije i vode putem „Inicijative za pametni život“ kompanije DEWA koja pomaže korisniku da rastumači svoj račun i razne naknade koje su primenjene, šalje upozorenja o velikoj potrošnji vode i uporednu analizu zasnovanu na obrascima potrošnje u domovima koji imaju kvadraturu sličnu vašem domu.

„Uz upozorenje o visokoj upotrebi vode, kupci koji imaju pametne brojila za vodu biće obavešteni o bilo kakvoj velikoj potrošnji vode koja bi mogla ukazivati na moguće unutrašnje curenje vode, kako bi kupac mogao da izvrši svoje preventivno održavanje“, poručuju iz kompanije DEWA.

Takođe možete da analizirate račune iz prethodnih meseci da biste bolje razumeli svoj obrazac potrošnje putem aplikacije DEWA ili veb stranice - dewa.gov.ae

Ako i dalje verujete da je vaš račun nerazumno visok, možete podneti žalbu putem web stranice kompanije DEWA, pametne aplikacije (dostupne za Android i iPhone uređaje), e-poštom na customercare@dewa.gov.ae ili pozivom na 04 6019999.

Potrebna su tri radna dana da biste dobili odgovor ili rešenje.

Šardža

SEWA na svojoj web lokaciji ima namenski portal za žalbe i povratne informacije i ako verujete da vam je na mesečnom računu naplaćen veći iznos, možete podneti žalbu prijavljivanjem preko njihovog zvaničnog sajta - kliknite OVDE

Takođe možete nazvati 06 5288888 da biste uputili žalbu.

Ostali emirati

FEWA je klijentima pružila mrežne mogućnosti za podizanje žalbi putem web stranice - kliknite OVDE

Takođe, možete im se obratiti i putem e-pošte na cs@fewa.gov.ae. Najzad, kompaniju FEWA možete pozvati i na besplatan broj 800 3392.

BIRO