INFO BIRO

Da li da se vakcinišem pre putovanja, šta ako imam neželjene efekte: Odgovori na najčešća pitanja u vezi sa kovidom 19

Zdravstvene ustanove širom UAE redovno podižu svest o potrebi imunizacije i načinu na koji cepiva protiv korona virusa funkcionišu

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) sproveli su kampanju vakcinacije širom zemlje, a Ministarstvo zdravlja i prevencije (MOHAP), Kompanija za zdravstvene usluge Abu Dabija, SEHA i Uprava za zdravstvo Dubaija (DHA) redovno podižu svest o potrebi imunizacije i načinu na koji cepiva funkcionišu.

S obzirom na to da građani i dalje imaju sumnje i nepoznanice u vezi sa vakcinama protiv korona virusa, ovo su odgovori na najčešća pitanja koja se tiču imunizacije, a čija su objašnjenja dale vlasti tokom prethodnih meseci.

Da li je vakcina protiv korone obavezna ili stvar izbora?

Vakcina nije obavezna.

Koliko košta vakcinisanje?

Vakcina protiv kovida 19 je besplatna.

Gde mogu da se vakcinišem?

Vakcinisanje je moguće širom Ujedinjenih Arapskih Emirata, u zdravstvenim centrima kojima upravljaju Ministarstvo zdravlja, SEHA i DHA.

Kako mogu da zakažem termin?

Zakazivanje je moguće preko Ministarstva zdravlja i prevencije, pozivom na broj telefona 800 11111. Da biste rezervirali termin u SEHA, možete da preuzmete njhovu aplikaciju koja je dostupna za Apple i Android uređaje. Jednostavno odaberite na kojoj lokaciji želite da primite vakcinu i navedite svoje podatke kako biste mogli da rezervišete termin.

Da biste rezervisali termin u DHA, možete takođe da preuzmete njihovu aplikaciju koja je dostupna za Apple i Android uređaje ili da pozovete DHA telefon na 800 342.

Ko može da se vakciniše?

Svi građani Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji se prijave preko Ministarstva i zakažu termin, mogu da se vakcinišu. DHA je fokus stavila na ljude koji pripadaju osetljivim, ranijim kategorijama. Tako se u DHA mogu vakcinisati stanovnici stariji od 60 godina koji žive u Dubaiju, svi građani koji imaju boravišnu vizu a straiji su od 40 godina, kao i oni koji imaju hronične bolesti, bez obzira na uzrast. 

Zašto treba da uzmem dve doze vakcine?

U objavi obaveštenja koju je MOHAP delio na svojim službenim kanalima na društvenim mrežama 23. februara, Ministarstvo je obavestilo ljude o važnosti druge doze. Prema MOHAP-u, vakcina aktivira dve vrste ćelija, ali one su kratkotrajne. Aktivne ćelije na kratko vam neće pružiti odgovarajuću zaštitu. Pridržavajte se druge doze da biste postigli bolje rezultate.

Koja su neželjena dejstva, odnosno nus pojave posle vakcinisanja?

Ovo su neki od neželjenih efekata:

• Umor i glavobolje

• Groznica

• Bol, otok ili crvenilo na mestu injekcije

• Bol u zglobovima

• Povraćanje i dijareja

• Drhtanje

• Bol u mišićima

Šta da radim ako postoje neželjeni efekti? 

Ovo su koraci koje DHA savetuje:

• Uzmite paracetamol kada imate blage i umerene neželjene efekte.

• Koristite hladni oblog za ublažavanje bolova na mestu injekcije.

• Ako imate blage i umerene simptome koji traju duže, uprkos upotrebi paracetamola, treba da se pridržavate sledećeg:

1. Rezervišite termin preko inicijative "Lekar za svakog građanina". Možete da rezervišete termin pomoću aplikacije DHA ili kontaktiranjem besplatnog broja DHA 800 342 DHA (sa glavne liste odaberite „Vakcina COVID-19“, a zatim kliknite na broj 3).

2. U hitnim slučajevima, uputite se do najbližeg zdravstvenog centra ili bolnice.

Da li smem da se vakcinišem pre putovanja ili bi to moglo da dovede do pozitivnog PCR testa?

Dr Farida Al Hosani, rukovodilac odeljenja za zarazne bolesti u Centru javnog zdravlja Abu Dabija i zvanični portparol zdravstvenog sektora u UAE, izjavila je da vakcina ne može biti razlog za pozitivan rezultat jer cepiva ne sadrže aktivan virus koji uzrokuje bolest. Dakle, vakcina ne može da vas zarazi.

- Vakcina kovid-19 je sigurna i efikasna posebno za starije osobe, kod kojih podiže imunitet i smanjuje šanse za komplikacije - rekla je dr Farida.

Da li se vakcina protiv kovida 19 dobija samo jednom u životu?

DHA u svom Vodiču za informisanje o vakcinama protiv korone navodi: „Prerano je utvrđivati koliko će dugo ova vakcina biti efikasna i koliko će trajati. U vezi s tim, pružićemo više informacija kada budu dostupne".

Možda nisam dostupan za drugu dozu u zakazanom terminu, da li se on može promeniti na drugi dan? 

MOHAP: Važno je voditi evidenciju o zakazivanju druge doze i paziti da se pridržavate datuma, kako biste osigurali potreban nivo imuniteta i maksimalno iskoristili vakcinu. Preporučuje se uzimanje druge doze na istom mestu vakcinacije gde je uzeta prva doza.

Da li je moguće uzeti drugu dozu vakcine od drugog proizvođača?

MOHAP: Dve doze vakcine treba uzeti od istog proizvođača kako bi se osigurala sigurnost i efikasnost vakcine.

Da li je jedna kovid-19 vakcina bolja od druge? 

- Odobreno je više vakcina i sve su efikasne protiv korona virusa - rekla je dr Farida Al Hosani u izjavi za Gulf news.

Koje su vakcine dostupne u UAE?

U UAE postoje četiri vakcine za upotrebu kod osoba koje ispunjavaju uslove protiv infekcije korona virusa, a to su: Sinofarm (kineska vakcina), Sputnjik V (ruska vakcina), Fajzer i Astra Zeneka.

Mogu li da prestanem da nosim masku posle uzimanja kovid 19 vakcine?

Sve zdravstvene vlasti širom UAE pozvale su ljude da nastave da se pridržavaju svih mera predostrožnosti, čak i posle primanja vakcine. Svi moraju da nose masku i održavaju socijalnu distancu.

Da li je bezbedno da ljudi sa hroničnim bolestima prime vakcinu?

Vodič za informisanje DHA o vakcinama kaže: "Da, vakcina je sigurna i efikasna za ljude sa hroničnim bolestima, jer su u većem riziku od razvoja komplikacija usled zaražavanja korona virusom. Porodični lekar će vas obavestiti ako imate bilo kakvu specifičnu kontraindikaciju za uzimanje vakcine.

Uzimam više lekova, da li je sigurno primiti vakcinu protiv korone? 

Vodič za informisanje DHA navodi da, pre no što se vakcinišete, pružite svom lekaru detaljnu medicinsku istoriju i spisak lekova. Pored toga, obavezno obavestite svog lekara ako ste alergični na bilo koji lek ili imate neku drugu alergiju.

Dobio sam infekciju COVID-19 nakon prve doze vakcine. Šta da radim?

- U slučaju da je podnosilac zahteva zaražen virusom posle prve doze, on/ona treba da završi proces izlečenja, a zatim da uradi test na antitela i proveri da li postoji potreba za drugom dozom ili ne - objasnila je dr Farida.

NAŠ BIRO

Foto: Pixabay.com