INFO BIRO

Čudo na Vlasinskom jezeru: Ostrvo doplovilo do obale (FOTO)

Neverovatan prirodni fenomen - posle dve decenije najveće tresetno plutajuće ostrvo na Vlasinskom jezeru približilo se obali.

NEKAD JE IZGLEDALO OVAKO...

  

Novica Stanković, šef Čuvarske službe Predela izuzetnih odlika (PIO) Vlasina kaže da je ova pojava poslednji put registrovana pre 20 godina, a da se događa kao rezultat podizanja nivoa vode i kretanja vazdušnih i vodenih struja, piše TV Infopuls.

- Ovo je zaista nesvakidašnja pojava zbog čega taj deo obale jezera ovih dana, zbog posebnog osećaja, opsedaju brojni posetioci Vlasine i fotografišu ostrvo i njegovu bujnu vegetaciju – kaže Stanković.

  

... A DANAS JE OSTRVO MOBI DIK NA VLASINSKOM JEZERU GOTOVO PRILJUBLJENO UZ OBALU

  

Biljana Nikolić, direktorka Turističke organizacije u Surdulici kaže da je ostrvo Mobi Dik, sa oko dva hektara površine, najveće od tridesetak manjih plutajućih ostrva, koja su, od nastanka ove veštačke akumulacije 1948. godine, jedinstven prirodni fenomen i prava turistička atrakcija.

- Na tim tresetnim površinama, koje su se posle punjena jezera, pre 50 godina odvojile sa dna i isplovile na površinu, danas rastu posebne biljne vrste, među kojima su najpoznatije breze i vrbe, i žive nesvakidašnji primerci ptica, gmizavaca i insekata. Zato je na svim ostrvima strogo zabranjen boravak ljudima osim u istraživačke svrhe – podseća Nikolićeva.

Ona dodaje da su baš ta plutajuća tresetna ostrva, kao izuzetno retki prirodni fenomeni u svetu, bila jedan od ključnih elemenata zbog kojih je Vlasinska visoravan proglašena Predelom izuzetnih odlika.

Vlasinsko jezero, pored plutajućih ostrva, debljine do jednog metra, ima i dva “standardna“ ostrva - Stratoriju i Dugi del.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji. 


Preporučene priče

Sreća prati hrabre: Od Požege do Abu Dabija

Naš Biro vam menja život: Uvek ima nade

Najlepša letnja priča: Obraduj prijatelje i osvoji nagradu!