INFO BIRO

Cijela Bosna na nogama: Ovako se brani "Dita"!

Inicijativa radnika čuvene tuzlanske fabrike da sami pokrenu proizvodnju naišla je na sjajan odziv u Bosni.

Goraždanska kompanija "Bekto Precisa" u svojim će pogonima besplatno brizgati 200.000 ambalažnih čepova za tuzlansku "Ditu", te tako i konkretno podržati proizvodnju u ovoj tuzlanskoj kompaniji, piše Klix.ba

- "Dita" je bila naš dugogodišnji partner i imali smo uvijek dobru saradnju, tako da nas je vijest o ponovnom pokretanju proizvodnje veoma obradovala. Osim toga, naša kompanija je član udruženja 'Kupujmo domaće' i dio kampanje 'Upalimo svjetlo u BiH'. Cijeneći važnost domaće proizvodnje zbog što veće ekonomske stabilnosti države menadžment Bekto Precise odlučio je pomoći "Diti" na ovaj način - izjavio je Amir Ćoralić, tehnički direktor kompanije "Bekto Precisa".


Pomoć reprezentativca

Svoj doprinos pokretanju proizvodnje u "Diti" dao je i Dalibor Peršić, košarkaški reprezentativac BiH. On je u Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli priredio svoju prvu samostalnu izložbu slika i redizajniranog namještaja P&P.

Njegovi eksponati postavljeni su na kutije sa proizvodima Fabrike deterdženata "Dita", a označeni su etiketom Pershart.

- "Dita" se faktički diže iz pepela i ja se njenim radnicima zaista divim. Povezanost "Dite" i moje izložbe je u tome što sam i ja odbačeni namještaj redizajnirao i faktički ga digao iz pepela - rekao je Peršić za Klix.ba.


Suze najstarije radnice

Na Facebook stranici "People of Sarajevo", koju vodi fotografkinja Imrana Kapetanović, našla se i fotografija radnice "Dite", gospođe Emine koja je ispričala svoju priču, a fotografija je objavljena uz opis "People of Dita".

- Nekada sam bila najmlađa ovdje, a sada sam najstarija. Tu sam još prije nego je fabrika počela raditi. Primljena sam 1976, početkom 1977. sam počela raditi, a fabrika je zvanično počela raditi 26. juna 1977. Ja sam hemijski tehničar, bila sam predsjednica štrajkačkog odbora, članica sindikata. Ja sam vam jedna od najbezobraznijih ovdje - rekla je Emina.

Na upit o tome koji joj je najsretniji trenutak u "Diti" od 1976. godine, Emina kaže:

- Ovaj sada, prije dva dana, imao je neku jačinu. Do tada sam glumila da sam hrabra i jaka, a prvu suzu sam pustila jučer, kada sam vidjela da nismo više sami, jer sve što smo mi htjeli jeste pokretanje proizvodnje i ja sam doživjela to.

Bosna je na najljepši mogući način podržala pokretanje proizvodnje u fabrici koja je bila jedan od najprepoznatljivijih brendova ex-Yu. Pamtimo je ne samo po dobrim proizvodima, već i po reklami koju je snimio Đuro iz "Nadrealista". Reklamu možete da vidite OVDJE

Kako je "Dita" ujedinila Bosnu, pročitajte OVDJE

BIRO/Klix.ba

Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Vozači, oprez: Nove kazne za saobraćajne prekršaje u UAE

10 stvari koje možete kupiti za 1 dirham

Sjaj i bijeda života van ex-Yu: Istina vam se (ne)će dopasti!