INFO BIRO

Biznis na štiklama – izazovi i rezultati za ponos

Sofija Bajić, predsednica udruženja Biznis na štiklama, govori o ženskom preduzetništvu u Srbiji i regionu

Biznis na štiklama je Udruženje poslovnih žena čiji su rad i prisustvo zapaženi ne samo u Srbiji, već i u regionu. O ovom udruženju, dosadašnjim rezultatima i planovima za Naš BIRO govori predsednica Sofija Bajić.

- Udruženje Biznis na štiklama ima jasnu viziju da okupi i osnaži preduzetnice kako u Srbiji, tako i u regionu – kaže Sofija Bajić. - Klub daje podršku ženama koje žele da uđu u svet preduzetništva, da što jednostavnije i sigurnije započnu sopstveni posao, a kasnije uspešno i opstanu u njemu. Nastao je kao neformalna grupa iz udruženja „Promocija zdravog života”, koje se osim delovanja u vezi sa zdravim stilovima života, aktivno bavi i promocijom ženskog preduzetništva. Klub „Biznis na štiklama“ osnovan je 2017. godine, a najvažniji događaj za ostvarenje ciljeva Kluba je Međunarodna stručna konferencija „Biznis na štiklama“.

Kako je Udruženje raslo?

- Pre tri godine, 15. juna 2017. godine u Novom Sadu okupilo se 350 preduzetnica iz 11 zemalja, koje su međusobnom razmenom znanja i iskustava direktno uticale na jačanje ženskog preduzetništva. Svake naredne godine broj učesnica se povećavao, da bi ove godine dostigao 700. Na žalost, zbog situacije uzrokovane pandemijom Covida 19, broj učesnica je morao biti redukovan na 500. Konferencija „Biznis na štiklama” upisana je u kalendar manifestacija Grada Novog Sada i Vojvodine. Događaj je omogućio prisutnima da usvoje znanja iz oblasti koje su važne za pokretanje posla i opstanak u preduzetničkom svetu, kao i da čuju relevantna iskustva iz sveta biznisa. Osim konferencije, u saradnji sa ministarstvima, gradskim i pokrajinskim institucijama, ali i IPA fondom Evropske unije, realizujemo nekoliko projekata od izuzetnog značaja za razvoj ženskog preduzetništva i osnaživanja žena uopšte. 

U toku je implementacija projekta ŽENSKI BIZNIS HAB, koji realizujemo u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija, vredan 354.000,00 evra. Projekat je namenjen preduzetnicama i potencijalnim preduzetnicama, za koje smo obezbedili poslovni prostor i mesto za okupljanja i umrežavanja, neophodnu opremu za rad, kao i edukaciju i mentoring. Takođe, u toku je i projekat PLANT MY TREE koji realizujemo u saradnji sa istoimenom organizacijom iz Nemačke i njihovom filijalom iz Hrvatske. Za sve one koji bi voleli da doprinesu očuvanju prirode i zaštiti životne sredine, a nisu u mogućnosti da to sami učine sadnjom drveća, ovaj projekat nudi da postanu "vlasnici" jednog od 12.000 već posađenih stabala u Srbiji. Implementiramo i projekat DIGITALNO A NE DIGITRONOM, finansiran sredstvima Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija, a uskoro pokrećemo projekat ONA MOŽE SVE, za obuku samohranih majki za poslove virtuelnog asistenta, finansiran od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U okviru Kluba Biznis na štiklama osnovali smo i Volonterski centar koji pruža mogućnost mladima sa završenim fakultetom ili srednjom školom da ostvare svoje prvo radno iskustvo, neophodno za kasnije zapošljavanje i započinjanje karijere.

Šta udruženje pruža svojim članicama?

- Udruženje svojim članicama pruža niz usluga: pristup mreži preduzetnica jugoistočne Evrope, popusti na događaje u organizaciji kluba BNŠ i naših partnera, koji se održavaju u prostorijama udruženja (predavanja, seminari, treninzi, radionice…), popusti na poslovno, poresko i savetovanje oko odlaska u penziju, gratis kartu za konferenciju “Biznis na štiklama”, baner firme na BNŠ sajtu, promocija preko BNŠ društvenih mreža, kao i promocija na BNŠ sajtu u vidu posvećene stranice. Ipak, ono što je članicama udruženja svakako najznačajnije što im nudi Udruženje Biznis na štiklama, svakako su stalne prilike za umrežavanje, pronalaženje poslovnih partnera, ali i kupaca, odnosno klijenata.

Kako je situacija izazvana pandemijom Covid-19 uticala na vaš rad?

- Prvog dana po proglašenju vanrednog stanja, odnosno ograničenja kretanja izazvanog pandemijom Covida 19, Biznis na štiklama je pokrenuo niz online aktivnosti. Prva je bilo druženje na live uključenjima na Instagram profilu pod nazivom „Hajde da pričamo o...“ koje je organizovano svakog ponedeljka, srede i petka. To je bila prilika da se članice udruženja, ali i svi koji nas prate na društvenim mrežama, sretnu i umreže, ali ovoga puta online. 

Posle određenog vremena, utorkom smo pokrenuli takođe u formi live uključenja na Instagramu, dečiji program, pod nazivom „Ko nekad u 7 i 15“ gde je naša članica, amaterska glumica Olga Sekulić čitala najmlađima odabrane bajke. 

Vrlo brzo smo pokrenuli i niz vebinara putem Zoom aplikacije, pa tako pružili priliku svojim članicama da se međusobno edukujemo. Iako je ovaj period bio izuzetno težak za sve nas, ova online druženja su ga umnogome olakšala, o čemu svedoče i izjave onih koji su nas tada pratili. Osim onih koji su na taj način provodili slobodno vreme koje smo iznenada dobili, bilo je i naših članica koje kažu da smo ih bukvalno izvlačili iz depresije i straha izazvanog pandemijom.

Gde u ovim novim okolnostima vidite priliku za afirmaciju poslovanja?

- Osnovni način poslovanja u novim okolnostima svakako jeste online poslovanje. Mi već promovišemo digitalni pristup poslovanju, pre svega za usluge koje se mogu nuditi u bilo kom delu sveta putem interneta. Takođe, i poslovi koji podrazumevaju prodaju sirovina i gotovih proizvoda, iako se ne mogu obavljati online, mogu se sigurno na taj način promovisati. Ono što mi kao udruženje konkretno radimo na tom planu jeste priprema online platforme za razmenu dobara i usluga preduzetnica u regionu.

Žensko preduzetništvo i podrška ženama u biznisu je u fokusu brojnih razvojnih programa i fondova. Koje biste projekte vi izdvojili?

- Od samog starta Biznis na štiklama svoje aktivnosti većim delom realizuje kroz projekte finansirane od strane različitih fondova. Najpre bismo naglasili izuzeetno dobru saradnju sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam, kao i sa Gradskim većem za privredu Grada Novog Sada. S vremenom, kapacitet udruženja je rastao, pa smo tako 2019. godine krenuli u realizaciju našeg do sada najvećeg projekta, ŽENSKI BIZNIS HAB u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija. 

Projekat je još uvek u toku i realizujemo ga u partnerstvu sa Poduzetničko – razvojnim centrom Erdut i kroz ovu regionalnu saradnju renivirali smo i opremili centre sa obe strane granice, za podršku preduzetnicama i potencijalnim preduzetnicama. Osim edukacija i mentorstva, preduzetnicama je na raspologanju poslovni prostor i oprema u vidu co-working space-a, a sve bez naknade. Preporučujemo svim udruženjima i organizacijama koji se bave istom ili sličnom tematikom da obavezno koriste donatorska sredstva, jer se ona nude kroz razne programe i važno je umeti ih iskoristiti.

U Emiratima su prisitni proizvodi nekih naših velikih brendova. Da li ima članica udruženja za koje verujete da bi mogle ponuditi svoje proizvode ili usluge tom tržištu?

- Naravno. To su kompanije Vitalon – suplementi za ljudsku ishranu i mogućnost uslužnog razvoja, prozvodnje i pakovanja praškastih, tečnih i suplemenata u obliku tableta, Gentle Day – higijenski ulošci izuzetne moći upijanja uz dodatak negativnih jona, Laura Gatta – ženska poslovna garderoba, Lanna Line Dresses – svečane haljine za mame i ćerke, Hengert skin care – kozmetika na bazi puževe sluzi, kao i proizvode Udruženja Zlatna jabuka – ručno oslikane svilene marame.

Biljana Lazarević

O autoru: Senior consultant u konsultantskoj kući Casa Forte je na listi konsultanata Evropske banke za obnovu i razvoj za program ASB (Advice for Small Business)  i internacionalni program IP (International project), realizator nastave NAPA (Nacionalne akademije za javnu upravu) sa dugogodišnjim iskustvom u radu u privredi i bankarskom sektoru,  u velikim multinacionalnim sistemima i kompanijama koje su pružale usluge velikim sistemima.

Biljana se bavi edukacijima i in-house (tailor made) projektima za različite polaznike: firme, institucije, pojedince, sarađuje sa visokoškolskim institucijama kao gostujući predavač i publikuje stručne radove na domaćim i međunarodnim portalima namenjenim razvoju MSP (malih i srednjih preduzeća).

Ona je idejni je tvorac online poslovne simulacije Coin&Fund koja je u primeni u brojnim preduzećima i nastavi jednog poslovnog fakulteta.