INFO BIRO

Bezbednosne smernice - da džet-ski i plivanje budu uživanje

Policija Šardže podseća ljubitelje plivanja i vodenih sportova da povećaju dozu opreza prilikom boravka na moru

Na plažama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u prethodna četiri meseca stradalo je čak 20 ljudi. Najveći broj nesreća dogodio se u emiratu Šardža, pa je ovdašnja policija poslala posebno upozorenje, podsećajući na poseban oprez prilikom boravka na morskoj obali, odnosno u vodi.

Zvaničnik policije Šardže rekao je da policija brine o bezbednosti na plažama, posebno tokom sezone izleta, ali da bi i kupači, odnosno svi koji vole adrenalinske sportove u vodi trebalo i sami da povećaju dozu opreza.

“Stanovnici bi trebalo da se pridržavaju bezbednosnih smernica, posebno kada su vremenske prilike nestabilne i kada vladaju jake morske struje. Sigurnosni znakovi na plažama postavljeni su tako da upozoravaju kupače na potencijalne rizike i opasna područja za kupanje. Podsećamo porodice da slede uputstva na natpisnim tablama kako bi se izbegle nesreće i utopljenja”; navedeno je u saopštenju policije.

Rašid bin Sandal, direktor Odeljenja za spašavanje u policiji Šardže, istakao je da policija ovog emirata sprovodi kampanju za podizanje svesti kako bi upozorila kupače na plivanje u zabranjenim područjima.

-Policija, u koordinaciji sa opštinom, postavlja uz obalu informacije i bezbednosna uputstva na više jezika. Uprkos tim naporima, nailazimo da ljudi i dalje vole da plivaju na opasnim mestima, ignorišući uputstva i izlažući se životnoj opasnosti – rekao je Sandal i dodao da deci ne treba dozvoliti ni ulazak u bazen, a posebno ne u more, bez osobe koja će ih pratiti.

Zbog sve većeg broja turista, veliki broj kompanija sa licencama za džet-ski otvoren je na plaži Al Mamzar.

-Nesreće na vodenim skuterima ekvivalentne su nesrećama u automobilima, a glavni uzročnik je neprilagođena brzina. Vozači vodenih skutera moraju da koriste kacige i pojaseve, i da izbegavaju trke. Takođe je poželjno da budu u granicama područja plaže koje su obeležene žutim - rekao je Sandal.

Stefan Mirčić