BIRO PRIČE

​Želite da date otkaz na poslu u UAE? Pratite ovih 5 koraka

Koraci koje bi trebalo da napravite da biste otišli iz firme bez pravnih obaveza

Ukoliko ste se zaposlili na novom poslu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), ali ne želite da nastavite da radite, verovatno se pitate koje su vaše mogućnosti da date otkaz i potražite drugi posao.

Prema Ministarstvu ljudskih resursa i emiratizacije UAE (MOHRE), u principu se od vas očekuje da ostanete u radnom odnosu za vreme trajanja ugovora. Ali, vaš radni odnos je ugovorni odnos, što znači da ga možete prekinuti i vi kao i vaš poslodavac.

Prema MOHRE-u, raskid vašeg ugovora može biti obostran ili iniciran s jedne strane od vas, ili s druge strane, od vašeg poslodavca. Vaš ugovor sadrži klauzulu o raskidu koja opisuje korake koji se moraju napraviti kada obe ili bilo koja strana odluči da raskine radni odnos.

Zakon o radu u zemlji – Zakon o saveznoj uredbi br. 33 iz 2021. – i njegovi propisi takođe pružaju smernice i pravila koja morate imati na umu prilikom promene posla.

Ako odlučite da date otkaz tokom probnog rada, važno je da znate da možete da dobijete jednogodišnju zabranu rada u određenim situacijama. Međutim, ako se pridružujete drugoj kompaniji, postoji i odredba da novi poslodavac nadoknadi vašem prethodnom poslodavcu troškove zapošljavanja.

Ali ako ste završili probni period i želite da napustite posao, trebalo bi da pratite ove korake kako biste bili sigurni da se nećete suočiti sa zakonskim obavezama.

1. Otkazni rok

Otkazni rok za zaposlenog s punim radnim vremenom koji planira da raskine ugovor o radu može biti između 30 i 90 dana, prema Zakonu o radu UAE. Zato dobro pročitajte ugovor o radu koji ste potpisali da biste znali koliko bi otkazni rok trebalo da traje.

- Neispunjavanje otkaznog roka može da dovede do finansijskih obaveza, jer se od vas može tražiti da platite svoju platu za otkazni rok koji niste proveli u firmi iz koje želite da odete – kaže za Gulf news Priyasha Corrie, izvršni partner u Integriti Lawu i dodaje:

- Prema članu 43(3) novog Zakona o radu UAE, strana koja se ne pridržava otkaza mora drugoj strani da plati kompenzaciju, tj. „isplatu umesto otkaza“, ekvivalentnu plati zaposlenog za celi otkazni rok ili preostali deo otkaznog roka.

2. Pošaljite pismeno obaveštenje

Ona takođe savetuje zaposlene da pismeno obaveste svog poslodavca o odluci da daju otkaz, bilo putem e-pošte ili pisma. Važno je da jasno navedete otkazni rok i poslednji dan rada, u skladu sa zahtevima navedenim u vašem ugovoru o radu. Ovaj zahtev je u skladu sa članom 43 (1) Zakona o radu UAE.

Šta ako moj poslodavac ne odgovori na moj e-mail o otkazu?

Kako kaže dr Ibrahim Al Banna, izvršni direktor Ibrahim Al Banna Advocates and Legal Consultants, dok je zaposleni dužan da pošalje svoju ostavku u pisanoj formi, potvrda poslodavca nije potrebna, prema Zakonu o radu UAE.

- Od poslodavca se ne traži da izričito potvrdi da je dobio obaveštenje o otkazu – kaže dr Al Banna.

3. Obaveze

Kad odradite otkazni rok sa punim radnim vremenom, vaša otpremnina će biti obračunata prema članu 51. Zakona o radu UAE . Važno je napomenuti da se otpremnina obračunava na osnovnu plate zaposlenog.

- Prilikom obračuna otpremnine stranom zaposlenom, poslodavac je dužan da, u skladu sa članom 51. stav 5. Zakona o radu, obračunava istu na osnovu poslednje osnovne plate na koju je zaposleni imao pravo. Iznos ne sme da bude veći od plate koju je primao u poslednje dve godine kod istog poslodavca. Takođe, prilikom utvrđivanja iznosa koji treba da plati kao otpremninu, poslodavac ima pravo da odbije svaki iznos koji je radnik dužan poslodavcu ili bilo kom drugom licu ili subjektu u skladu sa zakonom ili presudom nadležnog suda – ističe dr Al Banna.

4. Uverite se da vam je radna dozvola poništena

Kada se dozvola i viza ponište, zaposleni ima samo 30 dana da započne radni odnos u drugoj firmi ili da napusti UAE.

Prema članu 7 (3) Rezolucije kabineta br. 1 iz 2022. godine u vezi sa Izvršnim propisima Zakona o radu, poslodavac mora da podnese zahtev Ministarstvu ljudskih resursa i emiratizacije (MHRE) za ukidanje radne dozvole. Prema dr Al Bani, poslodavac je takođe dužan da podnese zahtev za ukidanje vize kod Generalnog direktorata za boravak i poslove sa strancima (GDRFA) Dubaija ili Federalnog organa za identitet, državljanstvo, carinu i bezbednost luka (ICP), ako je zaposleni bio pod pokroviteljstvom kompanije.

- Kad se radna dozvola i viza ponište, u bazu podataka MOHRE i GDRFA unosi se podatak da je dozvola i viza poništena. Ali pristup navedenoj bazi podataka je ograničen na poslodavce – objašnjava dr Al Banna.

Iako ne možete pristupiti toj bazi podataka kao zaposleni, trebalo bi od svog poslodavca da dobijete papire za otkaz, koji sadrže detalje o tome kada su radna dozvola i vize otkazane i koliko dugo možete da ostanete u UAE.

- Kad dozvola i viza budu poništeni, zaposleni će imati samo 30 dana da započne radni odnos u drugoj firmi ili da napusti UAE. U slučaju da ne započne novi radni odnos ili ne ode, zaposleni će biti dužan da plati iznos koji je utvrđen kao novčana kazna za ostanak bez valjanog razloga uz važeću vizu – ističe dr Al Banna.

5. MOHRE za sva pitanja

Advokati savetuju da je poželjno obratiti se Ministarstvu ljudskih resursa i emiratizacije ako vam zatrebaju bilo kakve smernice o novom Zakonu o radu. Da biste postavili svoja pitanja Ministarstvu, možete ih pozvati na 800 84 ili im poslati email na ask@mohre.gov.ae

Naš BIRO

Foto: Pixabay.com


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


;