BIRO PRIČE

Zamena vozačke dozvole u Dubaiju: Pet lepih iznenađenja

Iskustvo čitateljke Našeg Biroa koje će vam pomoći ukoliko nameravate da srpsku vozačku dozvolu zamenite emiraćanskom

Svi mi koji živimo i radimo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a imamo važeće vozačke dozvole iz Srbije, s nestrpljenjem smo iščekivali potpisivanje međudržavnog Sporazuma o priznavanju naših vozačkih dozvola u ovom delu pustinje. Jer, ponovno polaganje vozačkog ispita koštalo nas je i živaca i para, a pre svega dragocenog vremena. Zato nas je vest o potpisivanju Sporazuma između Srbije i UAE posebno obradovala.

Sporazum je, da podsetimo, počeo da se sprovodi u praksi od ponedeljka, 24. jula, a redakciji Našeg Biroa javila se verna čitateljka koja nam je iz prve ruke objasnila kako je izgledala procedura dobijanja emiraćanske vozačke dozvole.

Prenosimo njeno iskustvo korak po korak, kako bismo svima koje čeka ova papirološka obaveza pojasnili proceduru. Verujemo da će se svi obradovati kada saznaju koliko je, zapravo, lako zameniti srpsku vozačku dozvolu za onu koja važi u Emiratima.

  

  

1. KORAK

Al Manara Centar Dubai Municipality bio je gotovo prazan. Nisu me sačekali oni čuveni kilometarski redovi na koje nikako da naviknemo :)

Druga lepa vest: Službenici su bili više nego predusretljivi :)

  

2. KORAK

U Emiratima radim na menadžerskoj poziciji, pa mi nije bio potreban NOC od firme. Ukoliko i vi u pasošu imate vizu za menadžersku poziciju, NOC vam neće biti potreban; u suprotnom, ako radite na nižoj poziciji, trebalo bi da ga pribavite.

Dala sam kopiju pasoša, Emirates ID kartice i srpske vozačke dozvole, i uradila očni pregled na licu mesta.

Treća lepa vest: Nema šetkanja, gubljenja vremena, zakazivanja pregleda, jurcanja po kopirnicama... Sve se može obaviti na jednom mestu :)

Četvrta lepa vest: Prevod mi niko nije tražio :)

  

3. KORAK

Da bih mogla da vozim i kad odem u Srbiju, uradila sam međunarodnu dozvolu koja traje godinu dana. Za nju su mi bile potrebne dve fotografije i 450 AED za takse.

Peta lepa vest: Ukoliko ste upisali auto-školu preko RTA pre stupanja na snagu Sporazuma o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola, ne morate ponovo da plaćate taksu – biće regulisana iz uplate za auto-školu :)

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Druga strana Dubaija: Izleti na koje vredi otići (VIDEO)

Od 28. jula: Promene u korišćenju metroa u Dubaiju

Novi neboderi: Impresivna panorama grada rekorda (VIDEO)


;