BIRO PRIČE

Zagonetka nedelje: Znate li ko je bio carev sto prvi vitez?

Priča o jednom od najmoćnijih vladara Evrope u srednjem veku iz pera srpskog pisca Dušana Pejčića

Ma gde da smo i ma koliko godina da imamo, uspomene na školske dane uvek nam izmame osmeh. Nekih nastavnika sećamo se po anegdotama, nekih po strogoći, nekih po odličnom pristupu, a ima i onih koje pamtimo jer su umeli da nam prenesu znanje kroz zanimljive priče koje smo upamtili “kao pesmicu”.

I dok naša deca “po belom svetu” uče po najsavremenijim školskim programima, svi roditelji koji potiču sa ex-Yu prostora a žive “negde daleko” žele da maternji jezik i istorija budu sastavni deo odrastanja njihovih naslednika. Deca u Dubaiju već pet godina imaju priliku da pohađaju Dubai Školicu, čija je vizija očuvanje tradicije, kulture i funkcionalno znanje maternjeg jezika, kao i razumevanje srpske istorije, geografskog položaja i savremene kulture.

Ako u državi u kojoj živite ne postoji ovakva školica, a želite da približite vašoj deci makar komadić srpske istorije, u Srbiji postoji neko ko će vam pomoći u tome. Učitelj i pisac Dušan Pejčić u knjizi “Pesak i zvezde 2 – Zrnca iz srpske istorije” (izdavač "Dereta") objavio je 17 priča kroz koje čitaocima približava davna vremena u kojima su se dešavali važni istorijski događaji. Srpsku istoriju nikada nije bilo lakše naučiti nego sada!

Priču “Carev sto prvi vitez” prenosimo uz saglasnost autora. Pročitajte je vašoj deci i ujedno proverite koliko toga ste zapamtili iz školskih dana...

* *  * 

Car Stefan Dušan Silni je u svoje vreme Srbiju načinio moćnom i prostranom državom. Kakva mu je bila država, takav je bio i on. Snažan, plećat i visok, tačno dva metra i 14 centimetara, bio je ponos svojih podanika. Imao je i moćnu vojsku koja je bila dobro uvežbana i veoma hrabra.

Posebno je i nadaleko bila poznata njegova lična garda sastavljena od 100 vitezova konjanika. Samom pojavom na bojnom polju, jašući u punom kasu, predvođeni lično carem i carskim barjakom, ulivali su strahopoštovanje.

U to vreme, u kojem je vladao Car Dušan, prosečna visina muškaraca je bila oko metar i 65 centimetara. Carevim pomoćnicima je bilo jako teško da pronađu dovoljno visoke, a hrabre i vešte ljude, dostojne careve lične garde. Carevi izaslanici su morali da ih traže po celoj Evropi. Prvi uslov je bio da budu viši od dva metra, ali ne i viši od samog cara.

  

  

Jednog dana pred carem se pojavio vitez, plave kose, već na prvi pogled izuzetne snage. Kada je car stao pored njega, svi prisutni su primetili i da je viši od Dušana Silnog. Poskočiše savetnici u želji da ga što pre sklone, uplašeni da će se car naljutiti zbog ovog previda i sve ih pokažnjavati.

Carevo oštro oko sevnu i jednim pogledom ih sve zaustavi u toj nameri. Sledećeg trenutka dvoranom se prolomi njegov glas:

"Ovaj junak će biti moj 101. vitez! On će u mojoj gardi imati posebno zaduženje. Zato samo on jedini sme biti viši od mene! Odmah mu dodelite i najvišeg i najsnažnijeg konja!"

Kako car naredi - tako i bi.

Šta je Dušan Silni namenio ovom plavokosom vitezu i zašto je on jedini smeo biti viši od cara?

Ukoliko znate tačan odgovor, podelite sa nama kroz komentare :)

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Iskustvo stjuardese iz Srbije: Posao koji vam menja život

PRIČA NEDELJE: Košarkaš iz Zemuna na studijama u Šarži

Spremite maramice: Ovako izgledaju odlasci iz domovine


;