BIRO PRIČE

​Upoznajte kuhinju Saudijske Arabije (FOTO)

Novinar i pisac Marina Bulatović, autor bestselera “Nina od Arabije”, za Naš Biro otkriva tajne arapske kuhinje.

U Saudijsku Arabiju došli smo na privremeni rad 2007, kada je moj suprug Budislav (građevinski inženjer) dobio posao u gradu Džubailu. U međuvremenu, ova zemlja je postala naša druga domovina. Iako često putujemo zbog porodičnih obaveza i posla u Ameriku, Kanadu i Srbiju, uvek se radujemo povratku u našu saudijsku oazu gde su život i običaji potpuno drugačiji od ostatka planete. 

Ovde u restoranima muškarci koji izađu sami sede u „singl“ sekcijama, a bračni parovi i žene koje izađu same u „femili“ sekcijama. Dok traje molitva – ne primaju narudžbine, ne služe, ne naplaćuju.

U svim restoranima postoje "singl" i "femili" sekcije

U Saudijskoj Arabiji alkohol je zakonom zabranjen. Ali, zato je izbor piva neograničen – pivo bez alkohola sa ukusom: limuna, manga, jagode, jabuke ili nara. Saudijski šampanjac je veoma popularan. To je bezalkoholni napitak – napravljen od jabuka ili grožđa sa kiselom vodom i nekoliko listova nane.

Pivo bez alkohola sa ukusom limuna, manga, jabuke, jagode, nara...i saudijski šampanjac, takođe bezalkoholni napitak


Veoma su gostoljubiv narod, a svaka gozba započinje arapskom kafom koja se služi iz specijalnih posuda, i urmama.

Marina i Budislav u kafiću-galeriji "Desert designs", gde služe odličnu arapsku kafu

Urme su deo svakodnevne ishrane stanovnika. U prošlosti su ih zvali “hleb pustinje”, a kasnije su naučnici dokazali da ovo voće ima i veliku hranljivu vrednost. Zato urme često zovu “kolači koji rastu na drvetu”. Avgust je sezona urmi i tada se širom Kraljevine Saudijske Arabije održavaju festivali urmi. Posetioci imaju priliku da probaju i kupe urme različitog ukusa: sa susamom, punjene bademima, orasima ili lešnicima.

Urme zovu i "zdravi kolači koji rastu na drvetu"

Saudijci su veliki gurmani. Za doručak vole da jedu falafel (ćufte od povrća), crnu džigericu, omlet sa paradajzom, humus...

Pirinač je obavezan za ručak, sa junećim, pilećim ili kamiljim mesom, a ponekad i sa ribom. Kabsa je saudijski specijalitet od pirinča i kamiljeg mesa, koje se tradicionalno jede rukama, dok gostima - strancima uvek ljubazno ponude i pribor za jelo.

Kabsa se uvek služi u velikim ovalima

Večeraju meso sa roštilja, sarme od vinove loze ili kupusa sa pirinčem (dolma), kao i makarone sa mlevenim mesom. U Saudijskoj Arabiji ne jedu svinjsko meso, ali meni kao vegetarijancu to ni najmanje ne smeta.

Od slatkiša vole umm ali, poslasticu od lisnatog testa, seckanih oraha, pikana i lešnika, tulumbe i baklave sa pistaćima. Ovde su veoma popularne libanska, indijska i italijanska kuhinja. Naročito uživaju u italijanskim pastama, kao i u libanskim specijalitetima koji su poznati širom sveta - humus i moutabel.

Tempo života na Arapskom poluostrvu  je mnogo usporeniji nego u Evropi. Nikada nismo videli Saudijca da negde žuri i nervozno gleda na sat ili da brzo jede. Ovde se vreme računa po Hidžri kalendaru, tako da mi trenutno živimo u 1436. godini :-)

Marina Bulatović

Foto: Budislav Bulatović

;