BIRO PRIČE

Ukusi uz koje smo odrasli: Bosanski brendovi u šoping centrima u Emiratima

Domaće jufke, lokumi, kafa i još 200 proizvoda iz oba BiH entiteta u Vašem komšiluku

Ako vas uhvati nostalgija, izliječite je po starom, dobrom, balkanskom običaju- hranom!

Ne morate čekati da neko stigne iz domovine sa paketima – dovoljno je da posjetite najbliži tržni centar u Dubaiju ili Abu Dabiju, i pazarite sve one đakonije koje će vam vratiti osmijeh na lice! Kompanija Balkan Trading FZE prepoznala je šta nama iz ex-Yu na Bliskom Istoku najviše nedostaje i odlučila da na emiratsko tržište plasira više od 200 bosansko-hercegovačkih prehrambenih proizvoda. Svaki od tih proizvoda "prešao" je 25.000 km da bi se našao na našem stolu.

Svi će naći nešto za sebe: od dječije hrane, preko slatkiša, sokova, do toliko traženih pravih domaćih jufki (kora) za pitu! Sad svaka žena može biti vrhunska kuharica i biti u stanju pripremiti pitu za prste polizati. Čime ćete je napuniti vaš je izbor, ali ne zaboravite staru bosansku šalu: "Sve su pite pitice, a burek je pitac!" Iliti, samo je burek s mesom, a sve ostalo su pite. :-)

Visoko kvalitetni proizvodi renomiranih proizvođača koji imaju dugu tradiciju sada su nam na dohvat ruke! Poznati "Klas Sarajevo 1902" i njihovo brašno "Zlatni puder" sa kojim nema kolača koji ne uspije, mostarski "Hepok 1886" sa velikim izborom sokova, ledenih čajeva i džemova, "Vispak" iz Visokog i njihova kafa " Zlatna džezva", sinonim za bosansku kafu.
(Tek da se zna, bosanska i turska kafa nisu jedno te isto. Uskoro ćemo u novoj rubrici "BIRO RECEPTI" otkriti tajnu kako napraviti pravu bosansku kafu.)

Kad biste rado pojeli pravi džem pun zdravog voća, tu su "Hepok" proizvodi. I sarajevska kompanija "Ovako" sa paštetama i narescima ima proizvode na policama u Emiratima.
Iako je napolju pakleno vruće, to ne mora biti izgovor da ne pojedete nešto od "zimnice". Kompanija "Sava Semberija 1947" je odavno poznata po svojim ukiseljenim salatama. Ako niste prije probali, eto vam prilike!

Za kekse, čokolade, pudinge, šlagove i ostale slastice su se pobrinuli "Kent", "Klas", "Vispak", "Una". Nemojte više u koferima donositi oblatne (oblande), zahvaljujući kompaniji "Voćar", sada ih možete ovdje kupiti! Kao i toliko omiljenu palentu.

Pripremili su specijalnu ponudu za mjesec Ramazana - poklonite prijateljima čuvene "Sarajevske lokume" i "Unine" lokume.

Za ljubitelje organske i bezglutenske hrane, tu su proizvodi brendova "Apieco", "Heljda eko", pa konačno možemo kupiti integralna brašna mljevena ispod kamena, od heljde, ječma, pšenice, raži, provjerene kvalitete!
Liniju možete sačuvati i uz "Savine" džemove bez šećera.

Sve pobrojane kompanije su zahvaljujući Balkan Trading FZE bile predstavljene na najvećem sajmu hrane na svijetu "Gulf Food 2015". Nadajmo se da su stranci prepoznali kvalitet! Uostalom, vi uvijek možete ponuditi svojim  prijateljima da probaju "pravu hranu". Oduševit će se sigurno!

Sve ove proizvode možete pronaći u "Geant" hipermarketima. Najveći izbor je u Ibn Batutta Mallu u Dubaiju i u Yass Mallu u Abu Dabiju. Malo manji izbor je u "Geant Easy" supermarketima - zbog ograničenog prostora. Ako živite blizu Jumeirah Parka ili Arabian Ranches u Dubaiju, prošetajte i provjerite. U Abu Dabiju na Reem Island ćete ih takođe pronaći.

A ako vam se baš nikako ne izlazi po vrućini, iskoristite prednosti moderne tehnologije i iz topline svoga doma naručite online ove proizvode na www.geantonline.ae, uz šoljicu prave bosanske kafe!


BIRO

Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Život u Emiratima: Propisi koje morate da znate

Budućnost regiona je u turizmu i organskoj hrani

Ovako nas vide stranci: 10 hit rečenica koje će vas "kupiti" za sva vremena


;