BIRO PRIČE

Trazim mlade ljude koji žele da uče da stiču iskustva

Vrhunski kuvar iz Srbije spreman je da uci mlade talentovane kuvare

Kada smo pričali sa Milošem poslednji put, on je tada bio u Kataru njegova kuvarska karijera je tada bila u usponu i već tada je bio glavni kuvar u mnogim exluzivnim restoranima. Posle Dohe, Katara, Malte i Saudiskog dvora Miloš je svoje mesto našao u Opatiji gde vodi 4 hotela i jedan italijanski restoran. Uživa u svojoj kreativnosti i poziva malade da mu se pridruže i uče od njega.

 Često se susrećem sa mladima koji jednostavno nemaju ambicije, volje i želje za napredovanjem, ucenjem..ne mogu da se nose sa pritiskom, nemaju paznje na detaljima da savršeno i samostalno obavljaju posao,  kuvarski posao nije smena 8 sati i daj da imamo dobru platu. To se sve gradi vremenom i iskustvom … pa ja sam počeo prvi posao sa 250 eura.. ali se nikad nisam vodio novcem nego svojim radom i sticanjem iskustva.. novac ide uz iskustvo.. nema nista preko noci..strpljenje je vrlina. 

Tražim mlade koji žele da uće i da se razvijaju i stiću iskustva.. mogu da mi se jave preko vas ili preko mog instagrama ili mail adrese

Gde ste rođeni i odrasli?

 Drago mi je da sam opet počastvovan da Vam dam interviju :) Rodjen sam ’82 u Beogradu (najbolja bolnica tad i sad Dr.Dragisa Mišovic) , inače sam čukaricanin…detinjstvo u Radničkoj ulici i Čukarickoj padini, pubertet u Žarkovu.

Kako ste se opredelili za posao kuvara?

Dok sam kao dete provodio dane kod babe i dede, imao sam priliku da provodim vreme kod bake u kuhinji i da gledam kako kuva, razvlači pite, pravi palačinke i sve te razne djakonije.. tako da je to kod mene probudilo interesovanje za kuvanjem, ali finalna odluka je pala u osnovnoj skoli gde sam čvrsto odlucio da upisem Ugostiteljsku skolu u Jug Boganovoj ulici.

foto: privatana arhiva/

Gde ste radili na početku  i od koga ste najviše naučili? 

Tad sam jos išao u školu kad sam poceo da radim u lokalnom restoranu Mavijan u Žarkovu.. počeo sam kao radnik na rostilju.. Onako mlad, zelen ali se nisam bojao posla i da učum… Ucio sam od majke vlasnika restorana, sjajne tetka Milje koja nije bila kuvarica ali me je naucila radnoj disciplini, samostalnosti, snalazljivosti i  svim bitnim osobinama koje su mi itekako kasnije koristile i u profesionalnoj karijeri. Inace posle kroz profesionalni razvoj učio sam od mnogih poznatih kuvara o kojih mogu  da izdvojim Deni Garsija (3 michelin zvezde chef), Thomas Gugler (Predsednik Svetske kulinarske organizacije), Majkl Mina. 

Koji restoran ili hotel je na vas ostavio najbolji utisak?  

 Rizort  Vinpearl Nam Hoi An  (Vijetnam)  je bio neverovatno iskustvo po pitanju organizacije i moja najveća operacija do tada. Imali smo  1500-1600 gostiju po obroku  (1 buffet i 2 A la Carte) oko 5000 do 5500 gostiju dnevno, to je bio veliko i  fantastično iskustvo.

 foto: privatana arhiva/

Koliko je teško biti šef kuhinje ili glavni kuvar, kakove rizike nosi posao? 

Sef kuhinje (Executive Chef) je pozicija koja nosi ja mislim sve profesije.. tu ste i psiholog, HR, trener, motivator, medicinar to je pozicija koja zahteva mnogo vremena provedenog na poslu ali i zadovljstva kad stvarate nove kuvare, prenosite im svoje znanje, tehinke, umeće.  Najveći uspeh je  kad vam personal dolazi pozitivan na posao. Posao šefa kuhinje očekuje i  kontakt sa gostima, jer kao šef tog odeljenja vi odgovarate za sve dobre i loše sugestije gostiju, takođe nikako nesme da vam promakne briga o ispravsnosti namirnica , besprekorna higijena tako da morate da budete maksimalno koncetrisani i da pratite uvek sta se desava oko vas i vašem sektoru.

 Kad Vam je bilo najteže, i da li ste pomislili da odustanete i da se bavite nečim drugim? 

Pa posao je generlno “under pressure” tako da je od samo početka bilo jasno da je posao dinamican, pritisak, žurba.. bilo je pre trenutaka gde sam uporedo probao da radim i nešto drugo ali sam ipak odabrao to za šta sam se školovao i što sam oduvek želeo.

 Da li ste probali ili pravili hranu koja je zastupljena u Emiratima (Dubaiju)? 

Obzirom da sam radio u Karatu I Saudijskoj Arabiji.. probao sam vecinu jela i kuhinja koje su zastupljene u Emiratima...Jeo sam u indijskom, turskom, avganistanskom, lokalnim restoranima sa tradicionalnom hranom…i jesam pravio Middle East hranu, a i volim da je jedem..

 Da li možete da  izdvojite nešto iz ove ponude koju bi možda spremali u vašim restoranima? 

Spremao sam I spremam.. falafel, hummus, Umm Ali(dezert),Babaganus, Kabsa( saudi nacionalno jelo), Tabbouleh, Lahmajun, Kibbeh. Radio sam sa brendovima Ninive i Nammos, koji su veoma popularni u Dubaiju.

foto: privatana arhiva/

Pripremili ste nam savet kako da grilujemo meso, tu ste naveli pripremu pa začine koji su namenjeni za koju vrstu mesa, koliko je ta priprema važna i zbog čega? 

Priprema je i najbitnija stvar u celom procesu, na  prvom mestu priprema mesa potom proces mariniranja i vreme koje će meso provesti u tim začinima ( 12-24h)      Kada je meso dovoljno dugo u marinadi,  absorbuje sve te začine koje kasnije tokom termičke obrade ( grilovanje, prženje) ispušta i donosi onaj fantastičan ukus i sočnost mesu.

Grilujte kao profesionalci

 Da li sanjate da imate svoj restoran, hotel ili slično...? 

Restoran.. da li samostalno ili kao partner (ko je zaintersovan za partnerstvo moze da me kontaktira haha).. ali definitvno restoran.

foto: privatana arhiva/

Koje jelo koje spremate u restoranu Vam  je omiljeno? 

Sporo kuvana svinjska rebra , Svinjski file sa karemelizovanim jabukama i kruškama, rižoto od divljih pečuraka i tartufa (volim rižoto da spremam) , Istarska pasta… sva jela su dobra i zanimljiva :)

foto: privatana arhiva/

povezane teme : https://www.nasbiro.com/biro-price/zivot-u-dohi-is...

;