BIRO PRIČE

Tinejdžerka koja menja svet: Koliko ste željni dobrih vesti?

Sedamnaestogodišnja Indijka koja živi u Dubaiju napravila je sajt za promociju pozitivnih vesti usred globalne pandemije.

Kad ti život ponudi limun, uzmi ga i od njega napravi limunadu!

Ovu motivacionu rečenicu Anuška Goš (17) iz Indije koja živi i školuje se u Dubaiju primenila je na neobičan i dobar način - u vreme pandemije korona virusa, kada je čovečanstvo sa svim strana zatrpano vestima o broju obolelih i preminulih od Kovida 19, osnovala je sajt koji se bavi isključivo dobrim vestima!

- Ima dovoljno pozitivnosti i toliko prijatnih priča koje se vrte okolo, trebalo ih je istaći - kaže Anuška.

Njena web lokacija pod nazivom Happi Nevs objedinjuje motivacijske i optimistične priče iz celog sveta. Takođe ima najnovije vesti iz sporta, biznisa i zabave, kao i poseban odeljak o tehnologiji i Kovid 19 vakcinama. 

- Nisu sve sve sumorne. Na različitim mestima u svetu rastu klice pozitivnosti koje jednostavno ne dobijaju prostor. Osetila sam da bi takve vesti trebloa aktivno promovisati, jer treba širiti pozitivnost, ne samo za naše mentalno zdravlje već i za ekonomiju. Moj sajt je mesto za podsticanje sreće i optimizma - izjavila je Anuška i najavila mobilnu verziju svog sajta.

Ona je istakla da njena web stranica agregira vesti mereći "količnik sreće" priča koje su objavile web stranice iz celog sveta.

- Automatizovala sam čitav proces koristeći AI (veštačku inteligenciju) i sada sam svela ručnu intervenciju na minimum - objasnila je ova kreativna devojka. -  Trenutno prikupljam i objavljujem vesti i iz osam zemalja, uključujući UAE, SAD, Indiju, Veliku Britaniju, Kanadu, Australiju, Singapur i Švajcarsku, imajući u vidu mešavinu stanovništva UAE. Takođe dolazim do tviter fidova sa glavnih web lokacija i tražim tviter za vesele vesti, kao što su „rođendani“, „kućni ljubimci“, „proslave“... To mi je dalo mnogo pozitivnih članaka za vesti. Srećne vesti nisu komercijalni poduhvat, već moja želja da do zajednice da širim optimizam i pomažem u mentalnom zdravlju šire javnosti, posebno mladih.

U tehničkoj podršci Anuški pomaže njen otac Arnab  Goš (45) koji radi kao savetnik za inovacije u kompaniji O&G, i majka, Momi Goš.

- Anuška je oduvek brinula o mentalnom zdravlju svojih prijatelja i porodice od malih nogu. Želela je da iskoristi svoje veštine iz matematike i umetničke veštine kako bi im pomogla. Ona je promovisala projekat sa svojom bliskom mrežom prijatelja i porodice, ali je želela bi da poruku pozitivnosti proširi na širu zajednicu UAE  - izajvio je njen otac Arnab za zalivske medije.

- Moja kćerka je napravila web stranicu za ljude koji žele da vide svu pozitivnost koja se dešava u svetu i dobiju tračak nade - dodao je Anuškin otac.

BIRO

;