BIRO PRIČE

Stižu dani magle: Top 9 saveta za bezbednu vožnju u Emiratima

Slaba vidljivost uslovljena nepovoljnim vremenskim prilikama može da oteža vožnju

Zbog smanjene vidljivosti u narednom periodu očekuje se povećan broj saobraćajnih nezgoda ukoliko vozači ne budu preduzeli sve mere predostrožnosti kada sednu za volan. Već ovog meseca, 22. septembra u Dubaiju je za samo devet sati zabeleženo 29 saobraćajnih nesreća, a istog dana u Abu Dabiju su poginule tri osobe i dve su povređene.

Policija podseća vozače da prate najviše standarde kada izađu na ulice i da pažljivo voze kako bi osigurali svoju bezbednost, kao i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju. S obzirom na to da će magla biti deo naše svakodnevice u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) narednih meseci, donosimo vam devet krucijalnih saveta koji će vam pomoći da osigurate bezbednu vožnju.

  

1. Informišite se o vremenskim prilikama

Pre nego što izađete iz kuće, proverite kakve vremenske prilike nas očekuju. Ukoliko planirate putovanje van grada u kom živite, nekoliko dana ranije informišite se da li će vremenske prilike biti pogodne za put. To možete učiniti na sajtu Nacionalnog centra za meteorologiju u UAE (www.ncm.ae); tamo možete da vidite dugoročnu prognozu i u okviru nje kada se očekuju uslovi slabe vidljivosti.

2.Javite da ćete zakasniti

Ukoliko se „zaglavite“ u saobraćaju zbog magle, pozovite šefa i javite da ćete zakasniti na posao. Kada ne budete pod stresom zbog kašnjenja, vozićete pažljivije i neće vas izbacivati iz takta činjenica da se na radnom mestu nećete pojaviti na vreme.

  

3. Uključite svetla za maglu

Pored zadnjih svetla za maglu, noviji modeli automobila imaju i prednja svetla za istu namenu, pa pronađite na kontrolnoj tabli dugme namenjeno za njihovu aktivaciju i uključite ga. Takođe, važno je da svetla za maglu isključite kad se vidljivost na putu poboljša da ne biste zaslepeli vozače iza vas.

    

4. Koristite brisač, odmagljivač i grejač

Maglovito vreme može da inicira prikupljanje kondenzacije na vetrobranskom staklu. Redovno uključujte brisače i koristite prekidač za odmagljivanje kako biste povećali vidljivost. Maglu obično prate niže temperature, pa se i na unutrašnjim stranama stakala u automobilu može javiti kondenz. Uključite grejanje kako bi prozori iznutra bili bez vlage.

  

5. Zaustavite se na sigurnom mestu

Ako se magla pojača do te mere da vožnja postaje gotovo nemoguća, postepeno usporavajte i pronađite sigurno mesto za parkiranje. Bezbednije je zaustaviti se na benzinskoj pumpi umesto pored autoputa.

   

6. Usporite i održavajte bezbednu udaljenost

Kad je vidljivost slaba, vozite polako. Kada procenjujete bezbednu udaljenost tokom vožnje, uzmite u obzir duži put kočenja zbog mokre ili klizave površine puta.

  

7. Koristite kratka svetla

Ako vozite po magli, morate da uključite svetla. Uverite se da ste uključili kratka svetla; duga svetla u uslovima jake magle reflektuju svetlost natrag ka vama, a ako magla nije previše gusta može da zaslepi vozače koji dolaze iz suprotnog smera.

  

8. Isključite svetla upozorenja

Ova svetla trebalo bi koristiti samo da biste upozorili druge učesnike u saobraćaju da ste naglo zaustavili vozilo zbog opasnosti na putu. Sa neprekidno uključenim svetlima upozorenja nemoguće je da signalizirate ostalim vozačima da li želite da promenite traku. I ne zaboravite – vožnja sa uključenim svetlom upozorenja je kažnjiva: policija će vam isporučiti kaznu u visini od 500 AED i dobićete četiri crne tačkice ako vas zatekne u vožnji sa uključenim svetlima upozorenja.

  

9. Izbegavajte prestrojavanje

Ne menjajte traku u kojoj vozite ukoliko to zaista nije neophodno. Stalno menjanje traka je potencijalno opasno, jer možete da izazovete saobraćajnu nesreću. Da podsetimo, policija Abu Dabija je nedavno izdala upozorenje vozačima da izbegavaju preticanje.

BIRO

;