BIRO PRIČE

​ŠTA JE IZAZVALO VELIKE KIŠE U UAE? Meteorolog daje odgovor

NCM UAE demantuje glasine o zasejavanju oblaka

Nezapamćene kiše koje su pogodile Ujedinjene Arapske Emirate, kao i Bahren i Oman, izazvale su brojna pitanja, a ono koje se najčešće moglo čuti jeste da li su padavine posledica takozvanog zasejavanja oblaka. Iz Nacionalnog centra za meteorologiju (NCM) demantuju ove navode i dodaju da u utorak, 16. aprila, kad su nezapamćene kiše pogodile celu zemlju nisu obavljene nikakve misije zasejavanja oblaka.

Dr Ahmed Habib iz NCM-a rekao je za Kalidž Tajms da se tokom "ekstremnih vremenskih uslova ne radi zasejavanje oblaka".

Odbacivši široko rasprostranjene tvrdnje na internetu, stručnjak za vremensku prognozu je dodao:

- Nijedan pilot nije poslat na operacije zasejavanja u ovom periodu.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) za koje se zna da imaju sušnu klimu doživeli su u utorak nezapamćeni pljusak, kakav nije zabeležen na ovim prostorima punih 75 godina. Iako zemlja sprovodi operacije zasejavanja oblaka tokom cele godine, sve takve misije se obustavljaju tokom jakih oluja ili kada postoji veliki rizik od groma. To je prvenstveno zbog sigurnosnih razloga i praktičnih ograničenja.

Iz NCM-a navode da je do sada najveća količina padavina zabeležena u oblasti Katm Al Šakla u El Ejnu, sa 254 mm kiše za manje od 24 sata.

Habib je rekao da je pljusak poput ovoga poslednji put viđen u Šardži, i to pre ujedinjenja sedam emirata.

- To je bilo kasnih 1940-ih, 1949. godine, kako je zabeležila meteorološka stanica u Šardži. Međutim, ovi istorijski podaci nedavno su suprotstavljeni padavinama od 16. aprila. U 2015. godini, u području Al Šaiba zabeležena je veća količina padavina – istakao je Habib.

Ako zasejavanje oblaka nije krivac za ovako jaku i obilnu kišu, šta ju je onda izazvalo?

- Prisustvo konvektivnih oblaka koji se formiraju iznad UAE pokrenulo je niz vremenskih događaja. Tople, vlažne vazdušne mase koje potiču iz Arapskog mora strujale su prema Omanu i UAE. Istovremeno, u gornjim slojevima atmosfere vladali su uslovi niskog pritiska. Zbog toga su se nivoi vlažnosti pojačali nad UAE, praćeni površinskim grejanjem i hlađenjem gornjeg nivoa. Ovo je kondenzovalo stvarnu vlagu u tom toplom vazduhu. Ove kombinacije faktora su rezultovale nestabilnim vremenskim uslovima – objasnio je Habib.

Meteorološki stručnjak je potvrdio da je najgore prošlo, a očekuje se da će u UAE biti „samo slabijih pljuskova, jer je sistem niskog pritiska počeo da se kreće prema istoku“.

- Imamo informacije o oblacima iznad planina u severnim delovima zemlje koje će doneti malo kiše samo u ovim područjima, daleko od Dubaija i Abu Dabija. To će tamo dovesti do slabe do umerene kiše. Od večeras se postepeno krećemo ka stabilnom vremenu. Postoje šanse za stvaranje magle u unutrašnjim delovima UAE između El Ejna i Abu Dabija i između Abu Dabija i Madinat Zajeda – najavio je Habib.

Naš BIRO

Foto: Pixabay.com/TANK153


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


;