BIRO PRIČE

Saveti stručnjaka: Kako da trošite manje goriva u vožnji

U periodu poskupljenja benzina, ove informacije vam i te kako mogu biti od koristi.

                  

Iako je u Emiratima gorivo i dalje jeftino u odnosu na mnoge druge zemlje, građani strahuju da će nivelacija cena benzina na mesečnom nivou biti prevelik udar na kućni budžet. Šazad Šeik (Shahzad Sheikh), vodeći ekspert u ovoj oblasti, daje savete kako da uštedite gorivo.

           

Da li bi trebalo promeniti automobil?

- To bi trebalo razmotriti samo ako se prelaze dugačke relacije na dnevnom nivou. U suprotnom, ako su u pitanju prosečne, sama zamena može da bude veći trošak nego dobitak. Trebalo bi da koristite tehnike čuvanja goriva i pametniju vožnju da biste smanjili potrošnja goriva. U Emiratima je gorivo dugo bilo jeftino i niko nije vodio računa o redukciji njegove potrošnje.

            

Da li je prilikom kupovine novog vozila pametnije uzeti hibrid ili dizel automobil?

- Na osnovu cena, definitivno je bolja opcija dizel, ali ako ne prelazite velike razdaljine na dnevnom nivou, ponekad to i ne ispadne značajno povoljnije. Takođe, uzmite u obzir da kvalitet dizela nije uvek odgovarajuć za moderne dizel motore. Pravu uštedu ćete postići kupovinom manjeg, ekonomičnijeg automobila od, na primer, četiri cilindra, a ne od šest. Hibridi su takođe jedna od opcija, ali su se ispostavili kao ne baš ekonomična opcija u ovoj regiji zbog duže i brže vožnje, a takođe konstantno koriste klimu. Bolji su za okruženje i sačuvaće vam malo goriva, ali su generalno mnogo skuplji pri kupovini.

              

                      

Šta je potrebno promeniti u navikama u vožni?

- Održavajte svoj automobil u dobrom stanju, ne pretrpavajte ga teretom, uklonite sve što narušava aerodinamiku vašeg vozila. Takođe obratite pažnju na gume: trebalo bi da budu u dobrom stanju i dovoljno naduvane, u suprotnom trošiće više goriva. Slabo naduvane gume mogu da vam povećaju potrošnju goriva i do 3%. Klima povećava potrošnju goriva i do 10%, tako da otvaranje prozora pri sporijoj vožnji i isključivanje klime može da vam donese značajnu uštedu na gorivu. Ali ako vozite preko 100km/h bolje je da koristite klimu, a prozore ostaviti zatvorene.

Pametno parkiranje će uštedeti i vreme i gorivo. Ako se parkirate blizu izlaza u, na primer, tržnom centru, uštedećete dosta goriva koje biste potrošili tražeći mesto, a isto tako preći ćete manju razdaljinu do izlaza.

               

              

Da li se troši više goriva u gužvi na manjoj relaciji ili bez gužve na dužoj relaciji?

- Definitivno u gužvi. Većini je sve vreme uključena klima i ne koristi se funkcija stop-start na modernim automobilima. Vožnja pri optimalnoj brzini na dužim rutama će biti svakako ekonomičnija. Zato planirajte svoje putovanje, izaberite što bliži, direktniji put, koristite aplikacije Google maps i Dubai RTA Smart Drive da biste na vreme uvideli gde vas očekuje gužva. Imajte na umu da ako se izgubite, potrošićete više goriva.

                       

Da li pomaže gašenje automobila na semaforu?

- Naravno kada je auto već ugrejan, u suprotnom troši više pri pokretanju. Ali to znači da će vam se isključiti i klima, a većina nas ovde ne može da živi bez nje.

                        

Da li bi pomoglo isključivanje klime ili radio-aparata na delu putovanja?

- Da, naravno, osetićete razliku u potrošnji. Ali, imajte na umu da je klima opet ekonomičnija  nego da vozite brzo sa otvorenim prozorima; ovo drugo će dramatično podići vašu potrošnju goriva. Isključivanje električnih uređaja će takođe blago umanjiti potrošnju, ali ne dovodite sebe u opasnost. Neka vam bezbednost uvek bude na prvom mestu!

                   

                 

Da li brža vožnja, a samim tim i brži dolazak na destinaciju, znači da je potrošeno manje goriva?

- Ne. Brža vožnja troši više goriva.

             

Da li postoji neka optimalna brzina vožnje koja će izvući najviše od goriva?

- Vozite na umerenim obrtajima i menjajte brzine što je pre moguće. Samo budite umereni.

                               

A. Tanasković/7days.ae

                   


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.   


Preporučene priče:

Zayed Sports City iz ptičje perspektive

10 stvari koje naučiš po preseljenju u inostranstvo

Top 30 najatraktivnijih lokacija u BiH (FOTO + VIDEO)

;