BIRO PRIČE

Saudijska Arabija planira da obnovi turističke vize od 2021.

Izdavanje viza suspendovano je pre više od sedam meseci zbog pandemije korona virusa

Saudijska Arabija planira da nastavi sa izdavanjem turističkih viza početkom naredne godine, posle višemesečne pauze izazvane pandemijom korona virusa, najavio je ministar turizma Kraljevine Amhed Al Katib.

- Ukoliko stvari po pitanju vakcine protiv kovida 19 budu ubrzane, izdavanje viza za dolazak u Saudijsku Arabiju mogao bi da počne i ranije - najavio je ministar. 

Prošle godine, prostorno najveća država na Arabijskom poluostrvu pokrenula je novu šemu za dobijanje turističkih viza u sklopu programa "Vision 2030"  kao deo plana za diverzifikaciju njene ekonomije koja se najvećim delom oslanja na naftu. 

Globalna kriza izazvana pandemijom korona virusa teško je pogodila turistički sektor Saudijske Arabije, kao što je to slučaj sa turističkom sektorom u celom svetu. Do kraja ove godine, turistički sektor u Saudijskoj Arabiji pretrpeće pad od oko 45 odsto. I u ovoj državi Bliskog istoka Ministarstvo turizma "igralo je na kartu" domaćih turista  kako bi šteta u ovom sektoru bila koliko-toliko ublažena. Saudijske vlasti pokrenule su kampanju ohrabrujući građane da odmor provedu na saudijskim turističkim atrakcijama. Kampanja je povećala stopu popunjenosti hotela da bi u proseku dostigla oko 80 odsto ukupnih kapaciteta. 

Pre nego što će svet zahvatiti pandemija korona virusa plan Saudijske Arabije bio je da do 2030. godine dovede 100 miliona turista godišnje.

BIRO

;