BIRO PRIČE

REVIJA LUKSUZA: Pazarili jahte za 50 miliona dolara! (VIDEO/FOTO)

U Dubaiju je održana revija jahti o kojoj govori i piše ceo svet!

Ako bi trebalo da izaberemo jednu jedinu reč koja će asocirati na luksuz, onda je to – jahta. A ako jahtu smestimo u Dubai, dobijamo novu dimenziju luksuza.

Od 3. do 7. marta održan je 23. po redu Dubai International Boat Show 2015, a u pogledu na luksuzne jahte moglo se uživati u Dubai International Marine Club-Mina Seyahi. Ove godine izloženo je više od 430 jahti i brodova, a učestvovalo je 800 izlagača iz 54 zemlje. Da je među desetinama hiljada posetilaca bilo i ozbiljnih kupaca, potvrđuju zadovoljni izlagači koji ovogodišnju reviju ocenjuju kao veoma uspešnu.

S obzirom na to da se zemlje Zaliva ubrzano razvijaju, a on-water lifestyle postaje sve popularniji, potražnja za luksuznim jahtama, brodovima i nautičkom opremom naglo je porasla. Samo tokom prošle godine regionalna potrošnja luksuznih dobara povećana je za 11% nadmašujući globalni porast od 5%, dok je prodaja jahti uvećana za 2%. Planovi su da DIBS do 2020. postane jedan od top četiri događaja u svetu u oblasti nautičke industrije, proširujući aktivnosti i na ribolov, jedriličarstvo i vodene sportove.

Luksuzno, ali koliko?

Sam pojam luksuza može da bude veoma širok, pa i među jahtama postoji podela kojom se odvajaju manje od većih, bogatije od skromnijih: jahte, mega i super-jahte . Nama, koji posmatramo sa strane može sve da stane u jednu kategoriju, pošto svakako nismo u prilici da tu razliku upoznamo. Ali možda bi na nju mogla da uputi jedna ilustracija. Na tek završenom 37. Međunarodnom sajmu nautike, lova i ribolova u Beogradu najskuplja jahta koja je izložena i čija je cena iznosila 345.000 evra prodata je već prvog dana. Prosečni stanovnik Srbije često je sklon da ovu cifru uporedi sa eventualnim brojem stanova koje bi mogao da kupi za taj novac, sa čuđenjem podižući obrve i računajući jednosobne, dvosobne i trosobne, po mogućnosti - u Beogradu. Na kraju će bataliti ovu besmislenu matematiku, odmahujući rukom uz konstataciju da je to „ionako nečija tuđa stvarnost“.

Sada se selimo u Dubai, na DIBS. Jedna od prodaja koja je potvrđena je i prodaja luksuzne jahte italijanskog „Sanlorenza“ dugačke 26,45m za 5,6 miliona evra. Vrednost ukupne prodaje na manifestaciji, prema rečima organizatora, iznosi oko 50 miliona dolara. Ovo se bez digitrona malo teže preračunava u stanove, čak i ove u Dubaiju. One skromnije.

Može i rentiranje

Ukoliko neko ipak ima želju da okusi bar deo luksuza koje nude jahte, uvek postoji mogućnost iznajmljivanja. U želji da svojim klijentima ponude što živopisniji doživljaj, kompanije koje u ponudi imaju čarter obezbeđuju osećaj luksuza od momenta kad izađete iz svog doma. Po vas dolazi limuzina opremljena tako da se vodi računa o svim detaljima koji doprinose ugođaju - od enterijera do izbora pića. Dok ste na moru, imate mogućnost da uživate u raznim vodenim sportovima, a hrana je vrhunska, pri čemu se posebna pažnja poklanja morskim specijalitetima. Izbor jahte je olakšan bogatim galerijama fotografija i dostupnim specifikacijama u kojima se navode dužina jahte, tip, brend, kapacitet, broj članova posade i broj kabina.

Povratak u stvarnost

Uprkos činjenici da su jahte mnogima od nas nedostižna kategorija, bilo je lepo prošetati - slučajno ili ne - baš crvenim tepihom i razgledati raskošne lepotice na vodi. Osećaj je neobičan: tako blizu, a tako daleko. To je nečija tuđa stvarnost, tuđi luksuz. Ali na kraju, doživljaj koji je ostao je zaista lep – i samo naš.

Najlepše jahte koje su bile izložene na ovogodišnjoj manifestaciji pogledajte u našoj foto-galeriji.

Tekst i foto: Aleksandra Sekulić

;