BIRO PRIČE

PRIČE IZ EX-YU: 13, 18, 25, 29, 37, 48, 69, 212 –znate li koju tajnu kriju ovi brojevi?

Smemo da se kladimo da nećete pogoditi!

Ove godine neću ići nigde na more. Mnogo je daleko automobilom, za avionsku kartu se nema ni do pola puta u jednom pravcu, vozovi idu 40 km na sat, a autobuski prevoznici su nam se prošli put izvinjavali što im klima na 60 stepeni u autobusu ne radi!

Ova naša prirodna lepotica, Srbija, malo uvela od teškog života i loše nege i dalje obiluje takvim prirodnim i kulturno-istorijskim sadržajima da je šteta nešto od toga ne izabrati za razgledanje i uživanje. Pa što da ne i umesto nekog putovanja u inostranstvo - sad već nimalo povoljnog za prezadužene građane sa ovih prostora.

Kulturno-istorijska baština od 212 manastira nije nešto što bi trebalo učiti samo iz knjiga. Pa ako deca već (ne) prelaze ove lekcije u školskom gradivu, ili pak ne vole da uče iz knjiga, neka sednu roditelji u automobil i povedu decu (pa i prijatelje!) u obilazak spomenika od nacionalnog značaja i identiteta. U svakom od njih naći će se neko da vas provede, a i možete kupiti knjižicu u kojoj sve važno o manastiru piše. Bogatstvo, ništa manje lepo i značajno od crkava nekih drugih naroda i istorije. Ovo je ipak naša baština.

U Srbiji ima 69 muzeja i 18 galerija. Muzeji svetski poznatih naučnika, književnika, slikara... Samo da posetite nekoliko muzeja u većim gradovima Srbije, vredi više od svakog prženja na suncu u nekom grčkom zaseoku u kome nema ničega osim kuća za iznajmljivanje.

Da li mislite da ne vredi obići bar neka od 29 arheoloških nalazišta ovog leta, umesto odvajati od usta za svaku ratu nekih dalekih peskovitih plaža?

Možda bi u nekoj od 25 pećina po Srbiji deci bilo zanimljivije od skupljanja školjkica na crnogorskim plažama do kojih treba ceo dan naporne vožnje?

Mi imamo 18 prelepih reka i 48 jezera. Zar nije nemoguće organizovati se i provesti godišnji odmor uz neke od ovih prirodnih lepota?

Znaju li vam deca da imamo 13 prirodnih rezervata?

Ovako mala zemlja iz koje svi trče da vide nešto drugo i negde dalje, raspolaže sa sad već više od 30 etno-sela u kojima se može uživati u tradicionalnoj kuhinji i ambijentu koji podsećaju na prošlost.

I sigurna sam da bi u 37 banja Srbije gde vazduh okrepljuje i dušu i telo doživeli preporod, i pravi odmor.

Imajte ovo u vidu kad sledeći put budete razmišljali gde biste mogli da odete na odmor. Ili makar na neki produženi vikend. Nećete pogrešiti ako odaberete Srbiju kao destinaciju za “punjenje baterija”. Ugledajte se na strance – oni hrle u ex-Yu i Srbiju nikada ne zaobilaze...

Milijana Barjaktarević


Povezane teme: Srbija turizam putovanje odmor
;