BIRO PRIČE

Ponosni smo što je Srbija prva zemlja u Evropi koja je potpisala memorandum sa UAE o priznavanju potvrda o vakcinaciji

Svi građani Srbije koji žive u Emiratima  i svi oni koji posluju na relaciji Srbija UAE, a posebno oni koji dolaze na odmor, mogu se osećati komotno, i bez ikakvih prepreka  ući u zemlju ukoliko poseduju sertifikat vakcinacije

Ambasador Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Stanimir Vukićević rekao je za portal Naš BIRO da se Emirati polako otvaraju za dolazak, kako turista iz Srbije, tako i biznismena koji bi prisustvovali važnim sajmovima i međunarodnim konferencijama.

Vukčević je istakao je važno da je u Srbiji veliki odziv za vakcinaciju, jer će ona biti jedan od osnovnih uslova za posete međunarodnim skupovima.

- Početkom 2020. kada je počela pandemija korona virusa, zamrznute su sve aktivnosti, ne samo između Emirata i Srbije, već i celog sveta. Ove godine smo počeli gde smo i stali, ponovo je zastava Srbije obojila zgradu Burdž Khalifu, na radost svih naših građana i uz odličan medijski odjek. Mada, veće zadovoljstvo i uspeh je što smo potpisali ove godine  u maju  mesecu memoradum o razumevanju, o međusobnom priznavanju potvrda o vakcinaciji. To je našto što čini da naša saradnja čini da naša saradnja bude što bolja i uspešnija - kaže Vukčević i dodaje: 

- Šta ona zapravo znači? Praktični značaj namenjen je građanima Srbije i Emirata, koji se mogu osećati slobodnije jer mogu da uđu u Emirate ako pokažu potvrdu koje izdala nadležna ustanova Republike Srbije.

Biznis ljudi  će imati priliku da prisustvuju sajmovima, međunarodnim konferencijama da prate sve događaje i manifestacije od interesa i stvara se prilika da naša saradnja doprinese i stvaranju nove dimenzije. Turisti bez problema mogu dolaziti  i provoditi kvalitetno dane odmora - objašnjava srpski ambassador.

On je istako da je ponosan jer je Srbija jedna od vodećih zemalja u vakcinaciji

- Želeo bi da pomenem i to da će potvrde o vakcinaciji biti verovatno u perspektivi od osnovnih uslova da neko može prisustvovati na skupovima. Zato nije zgoreg da smo mi kao zemlja poodmakli u vakcinaciji. Drugi značaj koji ovaj memorandum ima  jeste priznanje da je da Srbija mnogo toga učinila u procesu vakcinacije. Mi smo jedna od vodećih zemalja u Evropi koja je to učinila, mi smo prva  zemlja Evrope koja je potpisala ovakav sporazum o međusobnom razumevanju. 

Takođe, i priznanje za solidarnost koju pokazuje prema zemljama koje nemaju vakcine i spremna je da udeli vakcine iz svog kontigenta. Konačno, to je i priznanje Srbije kao partnera  na duge staze koja se odlikuje u međusobnim razumevanjem, poverenjem i zajedničkim interesom - izjavio je ambasador Stanimir Vukićević ambasador Srbije.

;